EFL teachers' critical reading conceptualization and their practices to improve university preparatory students' critical reading skills
İngilizce öğretmenlerinin eleştirel okumayı kavramsallaştırmaları ve üniversite hazırlık öğrencilerinin eleştirel okuma becerilerini geliştirme uygulamaları
  1. Tez No: 737216
  2. Yazar: MERVE TEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM EVEYİK AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel okuma, Hizmet-için İngilizce öğretmenleri, Critical reading, In-service EFL teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu nitel çalışma (a) hizmet içi İngilizce öğretmenlerinin eleştirel okumayı nasıl kavramsallaştırdıklarını, ve (b) yüksek öğrenimdeki hazırlık öğrencilerinin eleştirel okuma becerilerini geliştirmek için derste ne yaptıklarını araştırmayı amaçlamıştır. İlk olarak, bir devlet üniversitesinde çalışan 20 öğretmenin eleştirel okumayı nasıl kavramsallaştırdıklarını bulma amacıyla geliştirilen açık uçlu anketle veri toplanmıştır. Daha sonra, bu öğretmenlerden üç tanesi seçilerek, okuma yazma dersinde eleştirel okuma aktivitelerini ne ölçüde kullandıklarını bulmak amacıyla 9 saat gözlemlenmiştir. İçerik analizinin sonuçları İngilizce öğretmenlerinin eleştirel okumayı, analiz, değerlendirme, açıklama, çıkarım yapma, yorumlama, özdüzenleme, gerçekle fikri birbirinden ayırt etme, önyargıyı fark etme, ve seçici bilgi temaları altında kavramsallaştırdıklarını ortaya koymuştur. Bunlardan bazılarının Facione (2013)'un ortaya koyduğu eleştirel düşünme kategorileriyle aynı doğrultuda olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak, gözlem verileri öğretmenlerin öğrencilerinin eleştirel okuma becerilerini geliştirmek için çeşitli aktiviteler yaptırdıkları ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, hizmet içi ve hizmet öncesi eğitimde bulunan öğretmenlerin öğretmen eğitimi programlarına değerli katkılar bulunacağını tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This qualitative study aims to investigate (a) how in-service EFL teachers conceptualize critical reading, and (b) what they do in class to improve critical reading skills of the preparatory school students at the tertiary level. The data was first gathered from 20 teachers through an open-ended questionnaire developed for the purpose of finding their conceptualizations of critical reading within the context of a state university. Next, three of these teachers were selected to observe 9 hours in their reading-writing classes to see to what extent they integrated critical reading activities into their teachings based on their conceptualization. The results of the content analysis revealed that Turkish EFL teachers conceptualized critical reading under themes identified as analysis, evaluation, explanation, inference, interpretation, selfregulation, background knowledge to provide sound basis for judgment, differentiate fact from opinion, recognizing bias, and selective attention. Some of these themes were found to be in line with the critical thinking categories identified by Facione (2013). Moreover, the observation data revealed that teachers did a variety of activities to promote critical reading skills of their students. The study discusses these findings to draw invaluable implications both for in-service teachers and pre-service teachers in the initial teacher education programs.