Aidiyet ve yabancılaşma kavramlarının seramik sanatı özelinde incelenmesi
Examination of the conceptions of belongi̇ng and estrangement in specific to ceramic art
- Tez No: 737229
- Danışmanlar: DOÇ. DUYGU KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Aidiyet, Yabancılaşma, Seramik, Kentleşme, Belonging, Alienation, Ceramics, Home, Urbanization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Aidiyet ve yabancılaşma kavramları, insanlığın varoluşuyla birlikte günümüze kadar kendisini gösteren kavramlardır. İnsanların içinde doğduğu ev ve toplum ile kurulan yaşam süreci içerisinde çevresiyle olan ilişkisi sonucunda sosyolojik ve psikolojik durumların getirisi olan aidiyet ve yabancılaşma insani bir ihtiyacıdır. Aidiyet; insanlarla, nesnelere, topluma ve çevresiyle bağlantı kurma, ilişki kurma duygusudur. Yabancılaşma; nesneye, çevreye, topluma ve toplumsal değerlere karşı ilgisizleşerek, kendi iç dünyasına dönme halidir. Aidiyet ve Yabancılaşma kavramlarını insan ve toplum bilimlerinde, felsefe, sosyoloji, psikoloji ve edebiyatta birçok düşünür farklı şekillerde ele almış ve yorumlamıştır. Günümüz yaşamı içerisinde, topluma, bireye, dile, nesneye, çevreye, kültürel yaşama, politik durumlara ve kendisine karşı aidiyet ve yabancılaşma gibi olgular farklı şekilde kullanılan kavramlar haline gelmiştir. Aidiyet ve yabancılaşma psikoloji, sosyal psikoloji ve sosyoloji alanlarında gerçekleştirilen araştırmalarda ele alınan önemli konular arasındadır. Temelde birbirine bağlı olan bu kavramlar psikoloji, sosyal psikoloji ve sosyoloji alanlarında ve önemli kuramcılar tarafından ayrı ayrı konu kapsamında işlemişlerdir. Aidiyet kavramı insanoğlunun varoluşuyla, yabancılaşma ise Sanayi Devrimi ve modernleşme ile ele alınarak işlenmiştir. Yabancılaşma, Sanayi Devrimi'yle ele alınmış olsa da insanlığın var olmasıyla yaşam mücadelesi içerisine girmesi, dış etmenlerin etkisinde hayat sürdürme ve toplumların gelişimleriyle sürekli var olma isteği yabancılaşma kavramını ortaya çıkartmıştır. Aidiyet ve yabancılaşma olguları toplumsal hayatın neredeyse tüm alanlarını kapsamasına karşın, ayrı ayrı farklı alanlardaki yansımaları ve getirdiği sorunlar ışığında düşünürler, günümüz araştırmacıları, sanat içerisinde, seramik sanatı ve sanatçılar üzerinde yansımaları ve eserleri incelenerek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of belonging and alienation are concepts that have shown themselves up to the present day with the existence of humanity. Belonging and alienation, which is the result of sociological and psychological conditions, is a human need as a result of the relationship with the environment in the life process established with the home and society in which people are born. Belonging; It is the feeling of connecting and relating to people, objects, society and the environment. Estrangement; It is the state of returning to one's own inner world by becoming indifferent to the object, environment, society and social values. Many thinkers in human and social sciences, philosophy, sociology, psychology and literature have handled and interpreted the concepts of belonging and alienation in different ways. In today's life, phenomena such as belonging and alienation to society, individual, language, object, environment, cultural life, political situations and oneself have become concepts that are used differently. Belonging and alienation are among the important topics discussed in research carried out in the fields of psychology, social psychology and sociology. These concepts, which are fundamentally interconnected, have been studied separately by important theorists in the fields of psychology, social psychology and sociology. The concept of belonging is handled with the existence of human beings, while alienation is handled with the Industrial Revolution and modernization. Although alienation was handled with the Industrial Revolution, the struggle for survival with the existence of humanity, the desire to survive under the influence of external factors and the desire to exist continuously with the development of societies revealed the concept of alienation. Although the phenomena of belonging and alienation cover almost all areas of social life, in the light of their reflections in different fields and the problems they bring, they are discussed by examining their reflections and works on thinkers, today's researchers, art, ceramic art and artists.