Adaların, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasındaki rolü
The role of islands in limiting marine jurisdictions
- Tez No: 737264
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Adalar, Uluslararası Hukuk, Takımada, Yapay Ada, Jeopolitik
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Çalışma, kara ülkesi gibi geniş hak ve salahiyetlere haiz olan adaların uluslararası hukuksal statüsünü ve jeopolitik öneminin incelenmesini içermektedir. Çalışma; giriş, uluslararası hukukta adanın tanımı ve adaların deniz salahiyet alanlarını içeren birinci bölüm; takımadalar ile yapay adalar ve onların hukuki statüsünü içine alan ikinci bölüm; deniz alanlarının sınırlandırmasında adaların rolünü anlatan üçüncü bölüm ve adaların jeopolitik öneminin tartışıldığı dördüncü bölüm ve sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. Bu çalışma; nitel araştırma yöntemi, başta uluslararası hukuk sözleşmeler ile Hüseyin Pazarcı'nın Uluslararası Hukuk ve Gökhan Yaşar Duran'ın Uluslararası Hukukta Deniz Alanlarının Sınırlandırılmasında Adaların Etkisi isimli çalışması temel alınarak hazırlanmıştır. Çalışmayla adaların uluslararası hukuksal statüsünün incelenmesi ve ada jeopolitiğinin öneminin irdelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study includes an analysis of the international legal status and geopolitical importance of islands with broad rights and sovereignty, such as land countries. The study comprises and introductor which is followed by the first part, the definition of the island in international lawand the mari time jurisdictions of theislands; these condpart, which cover sarchipelago sandartificial islands and their legal status; It consists of the third chapter; which describes the role of the islands in the delimitation of sea areas, and the fourth chapter; where the geopolitical importance of the islands is discussed, and the conclusions. This study was prepared on the basis of qualitative Research method, international law conventions and Hüseyin Pazarcı's study on International Lawand Gökhan Yaşar Duran's study on the Influence of Islands on the Delimitation of Maritime Areas in International Law. The aim of this study is to examine the international legal status of the islands and to examine the importance of island geopolitics. Keyword:Islands, International Law, Archipelago, Artificial Island, Geopolitics