Yusuf es-Sibâʽî ve Arzu'n Nifâk adlı romanının teknik ve tematik açıdan incelenmesi
Yusuf al-Sebai and thematic and thecnical review of his novel called 'Ardh al-Nefaq'
  1. Tez No: 737351
  2. Yazar: NURHAN KORU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yusuf es-Sibâʽî, Arzu'n Nifâk, Modern Mısır Romanı, Yusuf al- Sebai, Ardh al- Nefaq, Modern Egyptian Novel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Modern Arap Edebiyatının önde gelen şahsiyetlerinden olan Yusuf es-Sibâʽî, Mısır halkı tarafından çok değer gören biri olmuştur. Aynı zamanda siyasetçi ve gazeteci olan edip, eserlerinde toplumsal problemlere yer vererek halkın sorunlarına çözüm yolu aramıştır. Sade ve süssüz üslubu ile halk içerisinden biri gibi davranarak eserlerini kaleme almıştır. Kendisini toplumsal sorunlara adayan es-Sibâʽî, romantizm, realizm, mizah ve fantastik türleri aynı kapta harmanlamış, bu hali ile okuyucuların beğenisine sunmuştur. Çalışma giriş, birinci bölüm ve ikinci bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Mısır'ın modernleşme süreci ile Mısır'da roman hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde yazarın hayatı, gençlik yılları, vefatı ve edebi kişiliği incelenmiştir. İkinci bölümde ise Arzu'n-Nifâk romanı teknik ve tematik açıdan tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Yusuf al-Sebai, one of the prominent figures of modern Arabic literature, has been appreciated by the Egyptian people. This literary man, who is also a politician and journalist, sought a solution to the problems of the people by including social problems in his works. He acted like one of the people and wrote his works with unsophisticated and unembellished style. Sibâ'i devoted himself to social problems and combined romanticism, realism, humor and fantasy genres in the same pages and presented it to the readers in this form. The present study consists of an introduction and two main chapters. In the part of introduction, information about the modernization process of Egypt and the novel in Egypt have been given. In the first chapter, the life, youth and death of the author has been examined. Furthermore, the author's literary personality has been analyzed. Subsequently, in the second part,“ Ardh al- Nefaq”has been evaulated in terms of technique and thematic.