TR42 bölgesindeki kadınların sosyo ekonomik durumları ve işgücü piyasasına yönelik beklentileri: Kantitatif bir inceleme
Women's socio-economic status and expectations for the labor market of women in TR42 region: A quantitative analysis
- Tez No: 737405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR BAYRAM SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın İşgücüne Katılımı, TR42 Bölgesi İşgücü Piyasasında Kadınlar, Kadın İşgücü Sorunları ve Beklentileri, Female Labor Force Participation, Women in the TR42 Region Labor Market, Female Labor Problems and Expectations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Ülkelerin ekonomik gelişimi için kadınların işgücüne katılımının arttırılması çok önemlidir. Kadınların işgücü piyasalarındaki sayılarının arttırılması kadınların özgüvenini, karar alma sürecini ve yaşam standartlarını arttırırken diğer taraftan ülkenin refahını arttırmaktadır. Ülkelerin gelişimi için çok önemli olmasına rağmen Türkiye'de nüfusun neredeyse yarısını oluşturan kadınlar, geçmişten günümüze ekonomik, sosyal ve kültürel olmak üzere pek çok etkenden dolayı hem çalışma hayatında hem de sosyal hayatta bazı engel ve sorunlarla karşılaşmaktadır. Türkiye'de kadınların işgücüne katılımını etkileyen faktörler toplumun sosyo-kültürel yapısına ve işgücü piyasası koşullarına göre bölgeden bölgeye farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışmada kadınların işgücüne katılım gösterirken karşılaştığı sorunların ve beklentilerin neler olduğunu tespit etmek, erkeklerin kadının çalışmasına yönelik tutumunu ortaya koymak, belirlenen sorunlara ve beklentilere yönelik çözüm önerileri sunmak amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) içerisinde yer alan Düzey-2 bölgelerinden TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova) bölgesi çalışma alanı olarak seçilmiş ve bölgede ikamet eden 1.067 kişilik örneklem grubuna, 1-20 Ocak 2022 tarihinde CAWI (Bilgisayar Destekli Web Görüşmesi) yönetimi ile çevrimiçi ortamda anket uygulanmıştır. CAWI yöntemiyle elde edilen veriler SPSS 25.0 (Statistical Package for the Social Sciense) paket programına aktarılarak frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Hesaplanan değerlerine göre, katılımcıların demografik bilgileri, çalışma hayatı profili, ekonomik durum ve beklentisi, yaşam biçimi ve kadının iş hayatındaki yeri, çalışma hayatında karşılaşılan sorunlar ve beklentiler değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda kadınların işgücüne katılırken karşılaştığı sorunların ve beklentilerin çözüme kavuşturulabilmesi ve bölgedeki kadınların işgücüne katılımının arttırılabilmesi için öneriler sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing the participation of women in the workforce is very important for the economic development of countries. Increasing the number of women in the labor market increases women's self-confidence, decision-making and living standards, while increasing the welfare of the country. Despite being very important for the development of countries, women, who make up almost half of the population in Turkey, face some obstacles and problems in both working life and social life due to many factors, including economic, social and cultural, from past to present. Factors affecting women's labor force participation in Turkey may differ from region to region, depending on the socio-cultural structure of the society and labor market conditions. In this study, it is aimed to determine the problems and expectations faced by women while participating in the workforce, to reveal the attitudes of men towards women's employment, and to offer solutions for the identified problems and expectations. Within the scope of the study, TR42 (Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu and Yalova) region, which is one of the Level-2 regions within the Statistical Region Units Classification (NUTS), was chosen as the study area and a sample group of 1.067 people residing in the region was applied to the CAWI (Turkish Statistical Institute) on January 1-20, 2022. The questionnaire was applied in the online environment with the management of the Computer Assisted Web Interview. The data obtained by the CAWI method were transferred to the SPSS 25.0 (Statistical Package for the Social Sciense) package program and the frequency and percentage values were calculated. According to the calculated values, the demographic information of the participants, working life profile, economic situation and expectation, lifestyle and the place of women in business life, problems and expectations encountered in business life were evaluated. In line with the findings obtained as a result of the study, suggestions were tried to be presented in order to solve the problems and expectations faced by women while participating in the labor force and to increase the participation of women in the labor force in the region.