The struggle for identity: Defining cultural and sexual identity issues in Jackie Kay's poetry
Kimlik için mücadele: Jackie Kay'in şiirlerinde kültürel ve cinsel kimlik sorunlarının belirlenmesi
  1. Tez No: 737426
  2. Yazar: SERAP GÜRSES BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN KUT BELENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Jackie Kay, Çağdaş İngiliz Şiiri, Kimlik, Ayrımcılık, Toplum, Jackie Kay, Contemporary British Poetry, Identity, Discrimination, Society
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kimliğimizin oluşumu çeşitli iç ve dış faktörler tarafından etkilenebilir. İç faktörler kişisel ilgi alanları ve yetenekleri kapsayabilirken dış faktörler ise genellikle doğum yeri ve bireyin büyürken içinde bulunduğu kültürleri kapsama eğilimindedir. Bu faktörlerin farklı birleşimleri ise bireylerin kendilerine yakın hissettiği çok çeşitli kimliklerin oluşmasına yol açar. Ne var ki bu, her kimliğin, özellikle azınlıkların kimliklerinin, aynı şekilde anlaşılacağı ve tümünün aynı şekilde kabullenileceği anlamına gelmez. Kimliğin yanlış anlaşılması toplumdan dışlanmaya yol açabilir ve ırk, toplumsal cinsiyet, cinsellik, din ve siyasi görüş ayrımı olmaksızın bireyler arasında eşitliğe yer bırakmaz. Aynı zamanda bireyin kişisel kimliğinin toplumun onayıyla oluşmasını destekler. Anlaşılmayan ve kabul edilmeyen kimliklere örnek olarak verilebilecekler arasında cinsel kimlik çerçevesinde eşcinsellik, kültürel kimlik çerçevesinde ise melezlik sayılabilir. Yazar ve şair olan Jackie Kay hem İskoç hem de Nijerya kökenli eşcinsel bir kadın olmasından ötürü toplum tarafından algılanması güç olan marjinal kimliği ile azınlıkların bir mensubudur. Kay kendi kişisel düşüncelerini ve etrafındaki topluluğun tepkilerini ifade ederken yaşadığı zorlu koşulların izleri eserlerinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, bu tez Kay'in seçilmiş on yedi şiirini toplumdaki marjinalleştirilmiş bireylerin kimlikleri ile bağlantılı olarak yaşadıkları sorunları tespit etme amacıyla incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Identity can be formed by a variety of internal and external factors. The internal factors may include personal interests and talents whereas the external factors tend to include the place of birth and the surrounding cultures one grows up in. The different combinations of these factors lead to a large variety of identities as individuals associate themselves accordingly. However, this does not mean that every identity will be understood and respected in the same manner, especially those of the minorities. Misunderstanding of identity may in its turn lead to exclusion from society which would mean that there is little space left for equality among all, regardless of race, gender, sexuality, religion, and political opinion. It also provides the idea that one's personal identity depends on the acceptance of the society. Examples of misunderstood and unaccepted identity traits could be homosexuality in sexual identity or hybridity in cultural identity. As poet and novelist Jackie Kay is a Black lesbian woman of both Scottish and Nigerian origins, she is one of the minorities with a marginal identity which may be less easy to comprehend. The hardships of the circumstances Kay had to go through can be traced back in her works as she expresses her personal thoughts as well as the reactions from the community around her. Therefore, this thesis analyses seventeen selected poems from Kay's poetry in order to recognize the identity issues of the marginalized individuals of society by presenting Kay's perspective on the concept of identity.