Öğretmenlerin duygusal zekâları ile örgütsel yaratıcılıkları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' emotional intelligence and organizational creativity
  1. Tez No: 737427
  2. Yazar: TÜLAY TAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET ZAFER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Yaratıcılık, Duygusal Zekâ, Ortaokul Öğretmenleri, Organizational Creativity, Emotional Intelligence (EQ), Middle School Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın genel amacı: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokul düzeyinde devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin duygusal zekâları ile örgütsel yaratıcılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca, bu araştırmada duygusal zekânın ve örgütsel yaratıcılığın öğretmenler üzerinde bazı demografik değişkenlere göre nasıl farklılık gösterdiğini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni, İstanbul ili Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı devlet ortaokulunda görev yapan 2194 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi basit tesadüfî örnekleme yöntemi ile belirlenmiş ve araştırmaya 342 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Duygusal Zekâ Ölçeği (SDZT-33) ve Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinden önce verilerin normal dağılıp dağılmadığına bakılmış, veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testler uygulanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, minimum, maksimum, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin duygusal zekâ düzeylerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, meslekteki görev süresi, şu an ki okuldaki görev süresi, mesleki geçmişte çalışılan kurum sayısı değişkenlerine göre istatiksel açıdan anlamlı farklılıklar göstermediği belirlenmiştir. Öğretmenlerin örgütsel yaratıcılık düzeylerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, meslekteki görev süresi, şu an ki okuldaki görev süresi değişkenlerine göre istatiksel açıdan anlamlı farklılıklar göstermediği tespit edilmiştir. Ancak, eğitim durumu ve mesleki geçmişte çalışılan kurum sayısı değişkenlerinde örgütsel yaratıcılığın bireysel yaratıcılık alt boyutunda anlamlı farklılık belirlenmiştir. Yaratıcılık ile duygusal zekâ arasında ilişki anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to examine the relationship between emotional intelligence and organizational creativity of teachers working in public schools at the secondary level of the Ministry of National Education. In addition, in this study, it was aimed to examine how emotional intelligence and organizational creativity differ on teachers according to some demographic variables. Relational screening model was used in the research. The universe of this research consists of 2194 teachers working in the public secondary school affiliated to the Küçükçekmece District Directorate of National Education in Istanbul. The sample of the research was determined by simple random sampling method and 342 people participated in the research. Demographic Information Form, Emotional Intelligence Scale (SDZT-33) and Organizational Creativity Scale were used as data collection tools. Before the analysis of the data, it was checked whether the data were normally distributed, and parametric tests were applied since the data showed a normal distribution. Frequency, percentage, mean, minimum, maximum, standard deviation, t-test, one-way analysis of variance and correlation were used in the analysis of the data. As a result of the research, it was determined that the emotional intelligence levels of the teachers did not show a statistically significant difference according to the variables of gender, age, marital status, education level, branch, seniority in the profession, and seniority in the profession.It was determined that the organizational creativity levels of the teachers did not show statistically significant differences according to the variables of gender, age, marital status, branch, tenure in the profession, and tenure at the current school. However, a significant difference was determined in the individual creativity sub-dimension of organizational creativity in the variables of educational status and the number of institutions worked in the professional past. There was no significant relationship between creativity and emotional intelligence.