Hümanist Yahudilik
Humanist Judaism
- Tez No: 737446
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAMİ BAYBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Yahudilik, Amerikan Yahudiliği, Hümanist Yahudilik, Seküler Hümanist Yahudilik, Sherwin T. Wine, Agnostisizm, Ateizm, Judaism, American Judaism, Humanist Judaism, Secular Humanist Judaism, Sherwin T. Wine, Agnostisizm, Atheism
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmamızda, Sherwin T. Wine tarafından 1963 yılında Amerika'da kurulan Hümanist Yahudiliğin tarihsel süreci, doktrini, etik anlayışı, kutsal gün ve bayramları ile Hümanist Yahudiliğin Amerika'daki diğer Yahudi mezhepleri arasındaki konumu, problemleri ve geleceği incelenmiştir. Kökleri Reformist Yahudiliğe dayanan Hümanist Yahudilik, Amerikan Yahudi mezhepleri arasında beşinci mezhep olarak kabul görmektedir. Tanrı inancını reddeden Hümanist Yahudilik; ateist ve agnostik görüşleri benimsemekte, peygamberlere, Tevrat'a, âhirete inanmamaktadır. Hümanist Yahudiler, Tevrat'ın vahiy kaynaklı değil, insan ürünü bir kitap olduğunu kabul ederler. Hümanist Yahudilikte, insanın ihtiyaçlarının giderilmesi ve mutluluğu ön plandadır. Hümanist Yahudiler, kutsal gün ve bayramları teistik anlamlarından arındırarak, Hümanist bakış açısıyla tekrar yorumlayarak kutlamaktadır. Seçilmişlik fikrine karşı olan Hümanist Yahudiler, isteyen herkesin Hümanist Yahudi olabileceğini ifade etmektedirler. Araştırmamızın temel amacı, Hümanist Yahudiliğin temel inanç esasları ve ritüelleri hakkında bilgi vererek günümüzdeki ve gelecekteki durumunu konumlandırmaktır. Çalışmamızda, Hümanist Yahudiliğin kurucusu olan Sherwin T. Wine ile birlikte diğer Hümanist Rabbilerin ve akademisyenlerin görüşlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the historical process, doctrines, ethical understanding, holy days and holidays of Humanist Judaism, which was founded by Sherwin T. Wine in America in 1963, and the position, problems and future of Humanist Judaism among other Jewish sects in America were examined. Humanist Judaism, rooted in Reformist Judaism; It is considered the fifth sect among the American Jewish denominations. Humanistic Judaism, which rejects belief in God; adopts atheist and agnostic views, and does not believe in prophets, the Torah and the Hereafter. Humanist Jews accept that the Torah is a man-made book, not a revelation. In humanist Judaism, the satisfaction of human needs and happiness are at the forefront. Humanist Jews celebrate holy days and holidays by purging them of their theistic meanings and reinterpreting them from a Humanist perspective. Humanist Jews, who are against the idea of being chosen, state that anyone who wants can be a Humanist Jew. The main purpose of our research is to position the present and future situation of Humanist Judaism by giving information about the basic belief principles and rituals. In our study, the views of Sherwin T. Wine, the founder of Humanist Judaism, and other Humanist Rabbis and academics are included.