Alzheimer hastalığı gelişiminde wnt/β-katenin sinyal iletiminin rolünün zebra balığı amiloid-β toksisite modelinde araştırılması
Investigation of the role of wnt/β-catenin signaling in development of Alzheimer's disease in a zebrafish model of amyloid-β toxicity
- Tez No: 737447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE GÜNEŞ ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Biology, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Wnt/β-katenin sinyal iletim yolu, zebra balığı, Alzheimer hastalığı, WNT/β-CATENIN, Zebrafish, Alzheimer's Disease
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genom Bilimleri ve Moleküler Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Wnt/β-katenin sinyal iletim yolu evrimsel olarak korunur ve embriyonik dönemde gelişimin düzenlenmesinde, yetişkinlikte sinaps oluşumunda, apoptozda ve adipogenezde anahtar rol oynar. Pleiotropik ve temel işlevi nedeniyle, bu sinyal yolundaki anormal bir aktivasyon veya bozulma, Alzheimer, kanser, diyabet ve Parkinson gibi birçok hastalıkla ilişkilendirilebilir. Alzheimer hastalığı (AH), demans ve sinaptik fonksiyonların kaybı ile karakterize ve yaşlanma ile ilişkili nörolojik bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı üç farklı patoloji ile karakterize edilir: (1) hücre dışı beta-amiloid plaklarının birikmesi, (2) hücre içi Tau kümelerinin birikmesi ve (3) ileri Alzheimer hastalığında görülen yaygın hücre ölümü. Ancak hastalığın erken seyrinde görülebilen sinaps kayıpları, hastalığın en yaygın patolojik bağlantısını temsil eder ve bilişsel kayıpların en önemli nedenidir. Mevcut hayvan modelleri, bu sinaps dejenerasyonu ve kaybının, amiloid-beta (Aβ) oligomerlerinin birikmesiyle tetiklendiğini ileri sürmektedir. Sinaptik stabilizasyon ve fonksiyon için çok önemli olan bu oligomerin hücreler arası birikimi, Wnt sinyal yollarının deregülasyonuna neden olur. Wnt sinyal yolunun bu deregülasyonu sinaps dejenerasyonunu tetikler ve sinaps fonksiyonlarında sönümlemeye yol açar. Sinyal yolundaki bu bozulma, AH'nın daha da ilerlemesi için bir tetikleyicidir. Tez kapsamında, Aβ42 peptidi tarafından tetiklenebilen Alzheimer hastalığı, yetişkin transgenik (6XTCF) zebra balığı kullanılarak modellenmiştir. Zebra balığı, Alzheimer hastalığında önemli bir rol oynadığı düşünülen bazı insan genlerine ortolog genlere sahiptir. Tez boyunca, CVMI tekniği kullanılarak yetişkin zebra balıklarının beyinlerine Aβ42 enjekte edildi ve bir Alzheimer hastalığı modeli oluşturuldu. Zebra balıklarının toksisiteye karşı rejeneratif tepkisi, qPCR ve konfokal mikroskopi ile analiz edildi. AD patogenezindeki değişiklik, yüksek rejenerasyon günlerinde IWR-1 ilacı ile tedavi edilen zebra balıklarında araştırıldı. Sonuç olarak, IWR-1 ile tedavi edilen zebra balıklarında daha fazla Aβ birikimi ve hücre kaybı gözlendi.
Özet (Çeviri)
The Wnt/β-catenin signal transduction pathway is evolutionarily conserved and plays a key role in the regulation of development in the embryonic period, synapse formation in adulthood, apoptosis, and adipogenesis. Due to its pleiotropic and basic function, an abnormal activation or disruption in this signaling pathway may be associated with many diseases such as Alzheimer's, cancer, diabetes, and Parkinson's. Alzheimer's disease (AD) is a neurological disease characterized by dementia and loss of synaptic functions and associated with aging. Alzheimer's disease is characterized by three distinctive pathologies: (1) accumulation of extracellular beta-amyloid plaques, (2) accumulation of intracellular Tau clusters, and (3) diffuse cell death seen in advanced Alzheimer's disease. However, synapse losses that can be seen in the early course of the disease represent the most common pathological link of the disease and are the most important cause of cognitive losses. Current animal models suggest that this synapse degeneration and loss is triggered by accumulating Aβ oligomers. Intercellular accumulation of this oligomer, which is very important for synaptic stabilization and function, causes deregulation of Wnt signaling pathways. This deregulation of the Wnt signaling pathway triggers synapse degeneration and leads to damping in synapse functions. This disruption in the signaling pathway is a trigger for the further progression of AD. In the scope of the thesis, Alzheimer's disease, which can be triggered by the Aβ42 peptide, was modeled using adult transgenic (6XTCF) zebrafish. Zebrafish have genes orthologous to some human genes thought to play an important role in Alzheimer's disease. Throughout the thesis, Aβ42 was injected into the brains of adult zebrafish using the CVMI technique, and a model of Alzheimer's disease was created. The regenerative response of zebrafish to toxicity was analyzed by qPCR and confocal microscopy. The change in AD pathogenesis was investigated in zebrafish treated with IWR-1 drug on days of high regeneration. As a result, more Aβ accumulation and cell loss were observed in zebrafish treated with IWR-1.