Kooperatif genel kurul kararlarının geçersizliği
Invalidity of cooperative general assembly decisions
- Tez No: 737465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kooperatif, Kooperatiflerde Genel Kurul, Genel Kurul Kararlarının Geçersizliği, Cooperative, General Assembly in Cooperatives, Invalidity of General Assembly Decisions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kooperatiflerde genel kurul; ortakların, kooperatif yönetimine katılabildiği, kooperatifin faaliyetlerini denetleyebildiği, yegane organdır. Genel kurul bu katılma ve denetleme faaliyetlerini belirli bir zamanda ve yerde toplanmak suretiyle karar alarak gerçekleştirebilir. Genel kurulda daha geniş yetkilere sahip olan başkaca bir organ olmadığından, daha doğrusu genel kurulun faaliyetlerini denetleyebilecek bir üst organ olmadığından alınan kararlar yargı denetimine tabi tutulmuştur. Bu bakımdan genel kurul kararları hukuk işlem olmaları nedeniyle yokluk ve butlan yaptırımına tabidir. Ayrıca 1136. Sayılı Kooperatifler Kanunu'nda iptal nedenleri düzenlenmiştir. Bunun yanı sıra 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 447. maddesinde düzenlenen özel butlan sebepleri de kooperatiflere uygulanmaktadır. Birinci bölümde, kooperatiflerde genel kurulun ne anlama geldiği, hangi hallerde ve ne şekilde toplanabileceği irdelenmiş, toplantının yapılmış olması için hangi prosedürlerin uygulanması gerektiği, toplantı ve karar yeter sayılarına değinilmiş, alınan kararların uygulanabilmesi için gereken şartlar açıklanmıştır. İkinci bölümde ise genel kurul kararlarının hangi hallerde geçersiz olacağı, yokluk, butlan ve iptal edilebilirlik kapsamında değerlendirilmiş, yokluk ve butlan arasındaki farklara değinilmiş, bu geçersizlik hallerinin öne sürülmesi açıklanmaya çalışılmıştır. Kooperatifler Kanunu'nda açıkça düzenlenen iptal edilebilirlik haline vücut veren hukuka aykırılık halleri sıralanmış, kimlerin hangi şartlarda iptal davası açabilecekleri, iptal davasının kime karşı açılacağı, iptal davasında usule ilişkin özel düzenlemelere değinilmiş, iptal davasının kabulü veya reddi halinde tarafların durumu ele alınmıştır. Sonuç bölümünde geçeriz genel kurul kararları hakkında genel bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
General assembly in cooperatives; It is the only organ where the members can participate in the management of the cooperative and control the activities of the cooperative. The General Assembly can carry out these participation and supervision activities by meeting at a certain time and place by making a decision. Since there is no other body with wider powers in the general assembly, or more precisely, there is no higher body that can supervise the activities of the general assembly, the decisions taken have been subject to judicial review. In this respect, general assembly resolutions are subject to absence and nullity sanctions because they are legal proceedings. In addition, the reasons for cancellation are regulated in the Cooperatives Law No. 1136. In addition, the special nullity reasons regulated in article 447 of the Turkish Commercial Code No. 6102 are also applied to cooperatives. In the first part, the meaning of the general assembly in cooperatives, when and how it can convene, what procedures should be applied for the meeting to be held, the meeting and decision quorums are mentioned, and the conditions required for the implementation of the decisions taken are explained. In the second part, the situations in which the general assembly resolutions will be invalid have been evaluated within the scope of absence, nullity and annulment, the differences between absence and nullity have been mentioned, and the argument of these invalidity states has been tried to be explained. The cases of unlawfulness that give rise to the annulmentability, which is clearly regulated in the Cooperatives Law, are listed, who can file an vii action for annulment under what conditions, against whom the action for annulment will be filed, special procedural regulations in the action for annulment, and the situation of the parties in case of acceptance or rejection of the action for annulment has been discussed. In the conclusion part, a general examination has been made about the general assembly resolutions.