Kişiler arası çatışmanın işe yabancılaşmaya etkisinin sosyolojik analizi
The sociological analysis of interpersonal conflict's effect on work alienation
- Tez No: 737503
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ÇABUK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: kişiler arası çatışma, işe yabancılaşma, örgüt, çalışan, interpersonal conflict, work alienation, organization, employee
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Toplumsal yaşamın temeli insanların birbirleriyle iletişimi ve karşılıklı etkileşimi üzerine kuruludur. Kişiler arası çatışma toplumun tüm unsurlarında var olan ve çoğu zaman bir toplumsal probleme evirilen bir olgudur. Kişiler arası çatışma iş örgütlerinde sıkça karşımıza çıkan ciddi bir problemdir. Örgütlerde kişiler arası çatışma çok farklı sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Çatışmanın sonucunda ise gerek çalışanlara gerekse de örgütün kendine zarar verecek durumlar ortaya çıkmaktadır. Bunlardan en çarpıcı olan sonuç işe yabancılaşmadır. Bu çalışmanın amacı örgüt sosyolojisi bağlamında iş örgütlerinde kişiler arası çatışma ile işe yabancılaşma arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Ankara'da gıda sektöründe faaliyet gösteren bir fabrikada çalışanların kişiler arası çatışma ve işe yabancılaşma algıları incelenmiştir. Karma yöntemin kullanıldığı bu çalışmada ilk aşamada 296 çalışana kişisel bilgiler, kişiler arası çatışma ve işe yabancılaşma ölçekleri, kişiler arası çatışma ve işe yabancılaşma sorularından oluşan bir anket uygulanmıştır. İkinci aşamada ise 29 çalışanla mülakat yapılmış ve kişiler arası çatışmanın işe yabancılaşmaya etkisi ile ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Örgüt içi pozisyon, yapılan işin özellikleri, örgüt yapısı ve kişisel özellikler kişiler arası çatışmaya yol açan unsurlar olarak tespit edilmiştir. Kişiler arası çatışmaya bağlı olarak iletişim sorunları, aile yaşamına olumsuz yansımalar ve işe yabancılaşma ortaya çıkmıştır. İşe yabancılaşma ise kendini soyutlama, güçsüz hissetme, anlamsızlık duygusu ve beklentisizlik boyutlarıyla görünür olmuştur. Yapılan çalışma sonucunda, kişiler arası çatışmanın işe yabancılaşmaya etkisi somut verilerle ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The social life is grounded upon people's communication and interaction. Interpersonal conflict can be seen in every social phenomenon, and it is mostly turned out to be a social problem. Interpersonal conflict is a serious problem often seen in work organizations. In organizations interpersonal conflict is aroused due to many reasons. As a result of the conflict there might arise some situations which can be hazardous for both employee and the organization itself. Among these, the most stunning result is work alienation. The aim of the study is to reveal the relation between interpersonal conflict and work alienation in the context of organizational sociology. The interpersonal conflict and work alienation perception of employees of the factory that operating in the food industry in Ankara is studied. In the first step of the study in which mixed research method is used on 296 employees, the survey consists of personal information, interpersonal conflict and work alienation scales, interpersonal conflict and work alienation questions are applied. In the second step on 29 employees the interview is done and their opinions about interpersonal conflict's effect upon work alienation is included. Organizational positions, the qualities of the work, organizational structure and personal characteristics are detected as main factors causing the interpersonal conflicts. Due to interpersonal conflicts, communication problems, negative reflections on family life and work alienation have emerged. Work alienation comes into surface as an isolation, weakness, meaninglessness and lack of expectation. As a result of the study, the effect of the interpersonal conflict on work alienation is presented concretely.