Monomit Kuramı bağlamında Prenses Moana ve Prenses Merida'nın fantastik yolculuklarına karşılaştırmalı bir bakış
A comparative look of Princess Moana and Princess Merida's fantastic journey in the context of the Monomite Theory
  1. Tez No: 737545
  2. Yazar: SİBEL AYDOS YORUM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE SİVRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, American Culture and Literature, Comparative Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Kahramanın Yolculuğu, Monomit, Medyalararasılık, Arketip, Heroine's Journey, Monomyth, Intermediateness, Archetype
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Edebiyat alanında sıklıkla görülen arketipsel çalışmaların, medyalararasılık sahasında bir örneğini oluşturacak olan bu çalışmada Maureen Murdock'ın“Kadın Kahramanın Yolculuğu”modeli ile“Moana”ve“Brave”adlı animasyonlar incelenmektir. Çalışmada Jung'un ortak bilinçdışı kavramından hareketle ortaya çıkmış“kahraman”arketipi ile“yolculuk, arayış, yeniden doğuş”gibi arketipsel imgeler üzerinde durulmaktadır. Farklı mitolojilerden beslenen bu animasyonlarda monomit kuramı bağlamında benzerlikler ve ortak yönler aranmaktadır. Çalışmada edebiyat ve medyalararasılık ilişkisine değinilmekte, edebiyattan beslenen birer medya unsuru olan animasyonların olay örgüleri ve içerdiği mitik öğelerden bahsedilmektedir. Çalışmanın yöntemi olan arketipsel inceleme yöntemi açıklanarak, elde edilen veriler çerçevesinde animasyonlardaki kadın kahramanlar ve yolculuk evreleri karşılaştırılarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, which will be an example of the archetypal studies that are often seen in the field of literature in the field of intermedia, the modal of Maureen Murdock's“The Heroine's Journey”and the animations called“Moana”and“Brave”are examined. The study has focused on the archetypal“heroine”and archetypal images such as“journey, search, rebirth”, which emerged from Jung's concept of the collective unconscious. In these animations, which are fed from different mythologies, similarities and common aspects have been sought in the context of monomyth theory. In the study, the relationship between literature and intermedia has been discussed, the plots and mythical elements of animations, which are media elements fed by literature, has been reported. The archetypal analysis method, which is the method of the study, has been explained, and the heroines in the animations and the journey stages have been evaluated within the framework of the data obtained.