Kâmûs-ı Türkî'de denizcilik terimleri
Maritime terms in Kâmûs-i Türkî
- Tez No: 737564
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAHİDE PARLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Şemseddin Sami, Kâmûs-ı Türkî, terim, denizcilik terimleri, söz varlığı, Şemseddin Sami, Kâmûs-ı Türkî, terms, maritime terms, vocabulary
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
19. yüzyıl Osmanlı Türkçesi sözlüklerinden Kâmûs-ı Türkî, Türk sözlükçülüğünde dönüm noktası oluşturan, sözlükçülük teknikleri açısından dikkat çekici bir zenginliktedir. Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan“Kâmûs-ı Türkî'de Denizcilik Terimleri”adlı çalışma giriş, altı bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi, sınırlılıkları ve yöntemi belirtildikten sonra öncelikle genel olarak terim konusundan bahsedilmiştir. Terimlerin genel özellikleri; yapı, anlam, ses özellikleri bakımından terimler ve terim yapma yollarına değinilmiş akabinde Şemseddin Sami'nin hayatı, eserleri ve edebî kişiliği hakkında bilgi verilmiş daha sonra Osmanlı Dönemi sözlükçülüğü ve sözlükleri ile Kâmûs-ı Türkî hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın asıl bölümünü oluşturan Kâmûs-ı Türkî'de Denizcilik Terimleri bölümünde ise 417 denizcilik terimi tespit edildikten sonra terimler köken, yapı ve kavram alanı bakımından incelenmiştir. Sözlük ve Dizin bölümlerinin ardından Sonuç bölümünde ise terimlerin incelenmesinde ortaya çıkan bulgular, sayısal veriler ve yapılan çalışma ile ilgili yorumlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kâmûs-ı Türkî, one of the 19 th century Ottoman Turkish dictionaries, has a remarkable richness in terms of lexicography techniques, which constitues a turning point in Turkish lexicography. The study titled“Maritime Terms in Kâmûs-ı Türkî”, which was prepared as a master's thesis, consists of an introduction, six chapters and a conclusion. In the introduction part; after specifying the subject, purpose, importance, limitations and method of the study, the subject of the term is mentioned in general initially. General properties of terms; terms in terms of structure, meaning, sound characteristics and the ways of making terms are mentioned, then information about Şemseddin Sami's life, works and literary personality is given, then information about Ottoman Period lexicography and dictionaries and Kâmûs-ı Türkî is given. In the section of Maritime Terms in Kâmûs-ı Türkî, which constitutes the main part of the study, after determining 417 maritime terms, the terms were examined in terms of origin, structure and concept. After the Glossary and Index sections, in the Conclusion section, the findings, numerical data and comments about the study are stated.