Velîd b. Abdülmelik'in halifeliği ve şahsiyeti
Velid b. Abdulmalik's caliphate and personality
  1. Tez No: 737651
  2. Yazar: EROL ONGUNYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Emevîler, Velîd b. Abdülmelik, Fetih, İmar, Sosyal devlet, Ümeyye Cami, Endülüs'ün fethi, Umayyads, Velîd b. Abdülmelik, conquest, Zoning, Social State, the Umayyad Mosque (Damascus), The conquering of Andalusia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
Velîd b. Abdülmelik dönemi gerçekleştirilen fetihler, imar faaliyetleri ve sosyal amaçlı çalışmalar ile Emevî Devleti'nin en parlak dönemi olmuştur. Halife Velîd, farklı cephelerde komutanları vasıtasıyla önemli yerlerin fethini gerçekleştirmiştir. Böylece kısa sürede, İslâm devletinin sınırları genişletilmiş ve İslâm dininin bu bölgelerde yayılması sağlanmıştır. Bu dönemde önemli icraatlardan biri de imar çalışmaları olmuştur. Mescid-i Nebevî dönemin şartlarına göre en güzel şekilde genişletilmiştir. Ayrıca İslâm tarihine damgasını vuran ve kendisinden sonraki dönemler için de mimarî açıdan örnek teşkil edecek Şam Ümeyye Camii inşa edilmiştir. İmar çalışmaları sadece bunlarla sınırlı kalmamış, ülkenin dört bir tarafında kendini göstermiştir. Aynı zamanda ziraî alanlarda yapılan çalışmalar ile tarım ürünlerinin üretimi artmış, bunun sonucunda çarşı-pazarda fiyatların düşmesi sağlanmıştır. Gerçekleştirilen fetihler ile devlet hazinesinin zenginleşmesi sonucunda, imar çalışmalarının yapılmasına, sosyal ve kültürel alanda önemli faaliyetlerin gerçekleştirilmesine imkân sağlanmıştır. Böylece Halife Velîd, babasından almış olduğu devleti, idarî ve siyasî açıdan daha da geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The period of Velîd b. Abdülmelik was the brightest years of the Umayyad State with its conquests, zoning activities and social studies. Caliph Walid realized the conquest of important places through his commanders on different fronts. Thus, in a short time, the borders of the Islamic state were expanded and the spread of Islam in these regions was provided. One of the important accomplishments during this period was zoning works. The mosque was extended in the most beautiful way according to the conditions of the Nebevî period. In addition, served as an architect's example for the following periods, the Umayyad Mosque (Damascus) was built as a mark of the history of Islam. Not only limited to these accomplishment, the rest zoning works have been visible all over the country. At the same time, the production of agricultural products increased with the works carried out in agricultural areas, and as a result, in the bazaar-market decreased. As a result of the conquests and the enrichment of the state treasury, zoning works and important activities were carried out in the social and cultural fields. Thus, Khalifa Velîd further developed administrative and political pillars of the state where he took the authority from his father.