Mülteka'l-Ebhur'un Osmanlı hukukundaki yeri ve önemi
The place and importance of multaqā al-Abḥur in Ottoman law
- Tez No: 737755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MANSUR KOÇİNKAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Hanefî Mezhebi, Osmanlı Hukuku, Mülteka'l-ebhur, Fiqh, Ḥanafī School, Ottoman Law, Multaqā al-abḥur
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Osmanlı hukuku, devletin teşekkülünden itibaren sistematik anlamda bazı gelişmeler sergilemektedir. Bu gelişme sürecinde bazı fıkıh kitapları Osmanlı bürokrasisini ve adalet mekanizmasını derinden etkilemiştir. Hanefî hukuk doktrinin kabul gördüğü Osmanlı'da, Fatih'ten itibaren Molla Hüsrev'in Dürerü'l-hükkâm eseri bağlamında gelişen yargı sistemi, XVI. asırdan Mecelle'nin kabulüne kadar Mülteka'l-ebhur merkezli gelişmeye devam etmiştir. Bu çalışmada, Mülteka'l-ebhur'un içeriği, üzerine yapılmış çalışmalar ve Osmanlı Hukukuna etkisi kronolojik bir düzende ele alınıp incelenecektir. Böylece Mülteka'l-ebhur'un Osmanlı hukuku içerisindeki yeri ve önemi ortaya çıkmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Ottoman law has been showing some systematic developments since the establishment of the state. In this development process, some fiqh books deeply affected the Ottoman bureaucracy and the justice mechanism. In the Ottoman Empire, where the Ḥanafī legal doctrine was accepted, the judicial system that developed in the context of Mullā Khusraw's Durar al-ḥukkām from the time of II. Mehmed, the XVIth century until the adoption of Majalla, it continued to develop centered on Multaqā al-abḥur. In this study, the content of Multaqā al-abḥur, the studies on Multaqā al-abḥur, the effect of Multaqā al-abḥur on Ottoman Law will be examined and discussed in a chronological order. Therefore, the place of Multaqā al-abḥur in Ottoman law will be better understood.