The immigration issues in Willa Vather's My Antonia through the concept of feminism
Willa Cather'in 'My Antonia' adlı eserinde göçmenlik sorununun feminizm kavramı üzerinden araştırılması
  1. Tez No: 737811
  2. Yazar: HATİCE ŞEYMA BALCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KANIKEY KALİEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, göçmenlik sorunları, ataerkillik, toplumsal cinsiyet rolleri, cinsiyetçilik, feminist edebiyat, Willa Cather, antropoloji, ayrımcılık, ırkçılık, Feminism, immigration issues, patriarchy, gender roles, sexism, feminist literature, Willa Cather, anthropology, discrimination, racism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın ilk bölümü teorik arka plan ile başlamaktadır. Bu bölümün ilk kısmı, Amerika Birleşik Devletleri'nde göçün varlığını araştırmakta ve 19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletlerinde göç kavramının çeşitli yönlerini ortaya koymaktadır. Birinci bölümün ikinci yarısı feminizmin tarihsel gelişimini, göç ve edebiyatla ilişkisini açıklamakta ve My Antonia romanı hakkında kısa bir bilgilendirme yapmaktadır. Bu bölüm, Göç üzerinden Amerika Birleşik Devletleri'nin tarihini, feminizmin göçle ilişkisini ve feminizmin edebiyattaki etkisini vurgular. Daha sonra bu çalışma, romandaki feminist teorilerin unsurlarını ortaya koymakta ve Willa Cather hakkında blgi vermektedir. Tezin ikinci bölümünde, göç sorunları açısından ataerkil davranış ortaya konulmuş ve ataerkil davranışın göç deneyimini etkileyen her iki farklı sosyal çevrede varlığı incelenmiştir. Feminist çalışmalarla bağlantılı olarak, ataerkil normların hem Amerikan hem de göçmen sosyal gruplardaki yansımaları araştırılmış ve My Antonia romanındaki ataerkil unsurlara ve ataerkil davranışın Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çağdaş yansımalarına dayalı karşılaştırmalı bir analiz ortaya koyulmuştur. Üçüncü bölümde tez, göçmen meseleleri üzerinden My Antonia romanındaki toplumsal cinsiyet rolü yansımaları ve cinsiyetçilik unsurlarına odaklanmaktadır. Sonuç olarak bu kısım romanın göçün uyum sürecinde toplumsal cinsiyet rolü benimsemeleri üzerinden gözlemlenen olumsuz psikolojik ve zihinsel sonuçlar doğurduğunun altını çizmektedir. Hem Amerikan hem de göçmen kadınların ve erkeklerin cinsiyetçiliğin unsurlarını deneyimlediği gözlemlenmektedir. Romanda, hem göçmen kadınların hem de göçmen erkeklerin cinsiyetçilikten etkilendiği ve cinsiyetçiliğin ırkçı ve ayrımcı tutuma yardımcı olduğu ortaya konmuştur. Toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyetçiliğin çağdaş yansımalarına dayanan karşılaştırmalı analizler, hem farklı dönemlerde hem de ortamlarda farklılıkları ve benzerlikleri ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma Willa Cather'in My Antonia'sını feminist bir bakış açısıyla inceleyerek, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki göçmenlik sorunlarının feminizm kavramları üzerinden analiz edilebileceğini ve antropolojik ve edebi bilgilerin elde edilebileceği ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The first chapter of this study begins with a theoretical background. The first part of this chapter investigates the existence of immigration in the United States and reveals the aspects of immigration in the United States during the 19th century. The second half of the first chapter explains the historical progress of feminism and its relation with immigration and literature and eventually gives a short introduction to the novel My Antonia. It emphasizes the history of the United States through immigration, the relation of feminism with immigration and the influence of feminism in literature. Later, the study unveils the elements of feminist theories in the novel and gives a brief introduction on Willa Cather. In the second part of the thesis, in terms of immigration issues, patriarchal behaviour was revealed and the existence of patriarchal behaviour was examined in both different social environments which affected the immigration experience. In relation with the feminist studies, we investigated the reflections of the patriarchal norms in both American and immigrant social groups and revealed a comparative analysis based on patriarchal elements in the novel My Antonia and contemporary reflections of patriarchal behaviour in the United States. In the third chapter, the thesis focalizes on gender role reflections and elements of sexism in the novel My Antonia based on immigrant issues. Consequently, this part underlines that the novel revealed that immigration results negative psychological and mental consequences during the adaptation process that are observable through the gender role adoptions. Both American and immigrant women and men appeared to experience the elements of sexism. In the novel, both immigrant women and men experienced sexism and it was revealed that sexism assisted the racist and and discriminatory attitude. The comparative analysis based on the contemporary reflections of gender roles and sexism revealed the differences and similarities in both different periods and settings. As a result, this study analyses Willa Cather's My Antonia from the feminist perspective and reveals that immigration issues in the United States can be analyzed through concepts of feminism and anthropological and literary information can be determined.