Kelâm ilmi açısından evlilik ve kader ilişkisi
The relationship of marriage and fate in terms of the science of kelam
- Tez No: 737818
- Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Word, Destiny, Marriage, Marriage and Destiny
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Evlilik, insan hayatında yer alan dönüm noktalarından biridir. Bu sebeple ilahi takdir ile mi özgür irade ile mi gerçekleşip gerçekleşmediği insan açısından önem arz etmektedir. Evliliğin kader olup olmaması kişinin yaşamını anlamlandırması noktasında farklı bir öneme sahiptir. Toplumda evliliğin ilahi takdir sonucu gerçekleştiği inancı yaygındır. Bu araştırmada kader inancının ortaya çıkış süreci ve nasslarda nasıl yer aldığı, kaderin, insanın eş seçimi ve evlilik konusunda nasıl bir faktör olduğu, insanın evlilik ve eş seçiminde iradesi dâhilinde ve iradesi dışında meydana gelen durumların neler olduğu ele alınarak tek tek irdelenmiştir. Allah her şeyi bilen ve güç yetirendir. Ancak insanı yaratılışının her zerresine kadar biliyor olması dünya hayatında imtihan edip fiillerini özgürce gerçekleştirmesinin ve bundan dolayı hesaba çekilmesinin önünde bir engel değildir. Evlilik Allah'ın ilmi, iradesi ve yaratmasına uygun olarak şekillenen bir nizam içerisinde meydana gelmektedir. Bu yönüyle bir nizama uygun olması açısından elbette ki ilahi takdirin altındadır. Ancak evlilikte zorlayıcı bir kaderin bulunduğunu düşünmek isabetli görünmektedir. Anahtar Kelimler: Kelâm, Kader, Evlilik, Evlilik ve Kader
Özet (Çeviri)
Marriage is one of the turning points in human life. For this reason, it is important for human beings whether it is realized by divine providence or free will. Whether marriage is destiny or not also has an important place in terms of giving meaning to one's life. The belief that marriage occurs as a result of divine providence is common in society. In this research, the process of the emergence of belief in fate and how it takes place in the scriptures, how fate is a factor in choosing a spouse and marriage, and the situations that occur due to and outside of the will of the person in the choice of marriage and spouse are examined one by one. Allah is all-knowing and all-powerful. However, the fact that Allah knows every particle of Allah's creation does not prevent humans from being tested in the life of this world, performing their actions freely, and being held to account for this. Marriage takes place in an order that is shaped in accordance with Allah's knowledge, will and creation. In this respect, it is, of course, under divine providence in terms of being suitable for an order. However, it seems right to think that there is a compelling destiny in marriage.