İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Gaziosmanpaşa Eğitim ASM'ye kayıtlı 65 yaş ve üzeri hastalarda MNA-SF testi ve cilt altı yağ dokusu ölçümü ile malnütrisyon ilişkisinin tespit edilmesi
The relationship of MNA-SF test and subskin fat tissue measurement and the relationship of malnutrition in patients aged 65 and over, registered to gaziosmanpaşa education asm from İstanbul Haseki̇ Education and Research Hospital
  1. Tez No: 737953
  2. Yazar: AYŞE HÜMEYRA SOYAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elderly, Malnutrition, Subcutaneous adipose tissue
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Yaşlılarda malnütrisyon bireyin işlevselliğinin ve yaşam kalitesinin azalması sonucu ülkenin sağlık sistemi etkilenmekte, sağlık bakım ücretlerinde artış, hastaneye yatış sayısı ile morbidite ve mortalitede artış ile sonuçlanmaktadır. Bu kadar yaygın olan malnütrisyonun erken tanısı ve tedavisinin planlanması önemlidir. Bu çalışmada 65 yaş ve üzeri hastaların cilt altı yağ dokusu ölçümünden elde edilen verilerin malnütrisyon tespit edilmesinde, değerlendirilmesinde kullanılması ve arasındaki ilişkisinin tespiti ve malnütrisyon ve sosyodemografik özellikler arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışma İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Bağlı Gaziosmanpaşa Eğitim Asm'ye kayıtlı 65 yaş ve üzeri 146 hasta katıldı. Araştırma 01.03.2022-01.05.2022 tarihleri arasında yürütüldü. Hastalara MNA-SF testi ve sosyodemografik form yüz yüze uygulandı. Hastaların skinfold kaliperi ile 4 bölgeden deri kıvrım kalınlığı ölçüldü. Araştırma Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından değerlendirilmiş olup 09.02.2022 tarihinde 24 -2022 sayılı karar ile etik açıdan çalışılması uygun bulunmuştur. Bulgular: Toplam 146 hasta üzerinden yapılan çalışmada MNA-SF testi yapılan bireylerde %6,2' si malnütre iken, %24' ü malnütrisyon riski altında, %69,9' u ise normal nütrisyonel durum tespit edildi. Medeni durumu evli olanların tarama puanı ve toplam deri kıvrım kalınlığı(mm) bekarlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Kronik hastalığı olanların tarama puanı kronik hastalığı olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü. Tarama puanına göre malnütre olanlarda SVH oranı %33 yüksekti. Tarama puanı malnütre ve risk altında olanların Alzheimer / Psikiyatrik Hastalık %26 oran ile yüksek bulundu. Çalışmamızda katılımcıların aylık gelir düzeylerine göre malnütrisyon ve malnütrisyon riski altında olma oranlarında anlamlı farklılık tespit edilmedi. Tarama puanı malnütre ve risk altında olanların, son bir yılda hastaneye yatışları yüksekti. Çalışmamızda yaş ile tarama puanı negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Tarama puanı toplam deri kıvrım kalınlığı ile iyi düzeyde pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkili saptandı. Tarama puanı ve toplam deri kıvrım kalınlığı yaş ve kronik hastalık sayısı ile negatif yönde, VKİ, triceps, biseps, suprailiak, subskapular deri kıvrım kalınlıkları ile pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişkili saptandı. Katılımcıların %0.7'sinin VKİ'si 19 dan az iken, %4'ünün 19-21 arasında, %15,1 inin VKİ'si 21-23 arasında ve %81.5 inin VKİ'si 23 ve üzerinde bulundu. Tarama puanı malnütre ve risk altında olanların VKİ'si 23 ve üzeri hasta oranları düşüktü. Malnütrisyon durumunu normal nütrisyonel durumuna göre belirleyen cut-of değerleri triceps 12,5 (mm), biseps 8.5 (mm), suprailiak 15 (mm), subskapular 10,5 (mm) olarak bulundu. Toplam deri kıvrım kalınlığı cut-off değeri 44,5 (mm) olarak bulundu. Çalışmamızda malnütrisyon riski altındaki bireylerin normal nütrisyonel durumuna göre belirleyen cut-of değerleri triceps 11,5(mm), biseps 8.5(mm), suprailiak 16,5(mm), subskapular 15,5(mm) olarak tespit edildi. Toplam deri kıvrım kalınlığı cut -off değeri 56,5 (mm) olarak bulundu. Sonuç: Yaşlı hastalarda malnütrisyonun değerlendirilmesi genellikle gözardı edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşlılarda malnütrisyon bireyin işlevselliğinin ve yaşam kalitesinin azalması sonucu ülkenin sağlık sistemi etkilenmekte, sağlık bakım ücretlerinde artış, hastaneye yatış sayısı ile morbidite ve mortalitede artış ile sonuçlanmaktadır. Sonuç olarak malnütrisyonun erken tespiti ve takibi önemlidir. Çalışmamızda hastalarda MNA-SF testi altın standart kabul edilerek deri kıvrım kalınlığı ölçümü ile malnütrisyonu tespit etmeye ve cut-off değerlerini belirlemeye çalıştık. Tarama puanı ve ciltaltı yağ dokusu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit ettik. Toplam deri kıvrım kalınlığı ile malnütrisyon durumunu normal nütrisyonel durumuna göre belirleyen cut-off değeri 44,5(mm)'nin altı olarak belirlendi. Malnütrisyon riski altındaki bireylerin normal nütrisyonel durumuna göre belirleyen cut-off değeri 56,5(mm) altı olarak bulundu. Bilgiler sonucunda bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu tespit edildi. Anahtar Kelime:Cilt altı yağ dokusu, Malnütrisyon, Yaşlılık
Özet (Çeviri)
Aim: Malnutrition in the elderly results reduced functionality and quality of the life. Therefore, national health services are affected badly, health care fee rises, number of hospitalization, morbidity and mortality increases. Accordingly, early diagnosis and treatment plans of the widespread malnutrition are crucial. In this study, it was aimed to detect and evaluate malnutrition by using the the data obtained from subcutaneous adipose tissue measurements in patients aged 65 and over and the relation between malnutrition and subcutaneous adipose tissue. Moreover, it was aimed to determine the relationship between malnutrition and sociodemographic aspects. Materials and methods:146 patients aged 65 and over, registered to Gaziosmanpaşa Education Center, affiliated to Istanbul Haseki Training and Research Hospital, participated in the study. The research was carried out between 01.03.2022 and 01.05.2022. MNA-SF test and sociodemographic form were applied face to face to the patients. Skin-fold thickness was measured from 4 regions with the skin-fold caliper method. The research was evaluated by the Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital Clinical Research Ethics Committee and it was deemed ethically appropriate to study with the decision numbered 24-2022 on 09.02.2022. Results:In the study conducted on 146 patients who underwent MNA-SF test, 6.1% of the individuals were malnourished, 24% were at risk of malnutrition, and 69.9% were found to have a normal nutritional status. The screening score and total skin-fold thickness (mm) of those whose marital status was married were statistically significantly higher than those of singles. The screening score of those with chronic disease was statistically significantly lower than those without chronic disease. The rate of SVH was 33% higher in those who were malnourished according to the screening score. The screening score of those who were malnourished and at risk for Alzheimer or Psychiatric Disease was found to be higher with a rate of 26%. In the study, no significant difference was found in the rates of malnutrition and malnutrition risk according to the monthly income of the participants. Those with a screening score of malnutrition and at risk had higher hospitalizations in the last year. In the study, age and screening score were found to be negatively correlated. Screening score was significantly positively correlated with total skin-fold thickness and statistically significant. Screening score and total skin-fold thickness were negatively correlated with age and number of chronic diseases, and statistically significant and positively correlated with BMI, triceps, biceps, Supra-iliac, and sub-scapular skin-fold thicknesses. While 0.7% of the participants had a BMI less than 19, 4% had a BMI between 19 and 21, 15.1% had a BMI between 21-23 and 81.5% had a BMI of 23 and above. The proportion of patients with a BMI of 23 and above, whose screening score was malnourished and at risk, was low. The cut-off values, which determine the malnutrition status according to the normal nutritional status, were found as triceps 12.5 (mm), biceps 8.5 (mm), supra-iliac 15 (mm), sub-scapular 10.5 (mm). Total skin-fold thickness cut-off value was found 44.5 (mm). In the study, the cut-off values that determine the status of individuals at risk of malnutrition according to their normal nutritional status were determined as triceps 11.5 (mm), biceps 8.5 (mm), suprailiac 16.5 (mm), subscapular 15.5 (mm). Total skin-fold thickness cut-off value was found to be 56.5 (mm). Conclusion:Evaluation of malnutrition in elderly patients is an issue that is often overlooked. Malnutrition in the elderly affects the country's health system as a result of the decrease in the functionality and quality of life of the individual, resulting in an increase in health care fees, an increase in the number of hospitalizations, and morbidity and mortality. Early detection and follow-up of malnutrition is important. In this study, the MNA-SF test was accepted as the gold standard in patients, and it was tried to detect malnutrition by skin-fold thickness measurement and to determine cut-off values. A statistically significant correlation was found between the scan score and the subcutaneous adipose tissue. The cut-off value, which determines malnutrition status by the total skin-fold thickness according to the normal nutritional status, was determined as less than 44.5(mm). The cut-off value, which determines the normal nutritional status of individuals at risk of malnutrition, was found to be below 56.5(mm). As a result of these information, it is a fact that more studies are needed on this subject.