Tip II diyabetes mellitus ve obezitenin COVID-19 hastalarında prognoz ve mortalite üzerindeki etkileri
Effects of TYPE II diabetes mellitus and obesity on prognosis and mortality in COVİD-19 patients
- Tez No: 738153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÜSTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diabetes Mellitus, Coronavirüs, COVID-19, Obezite, Type 2 Diabetes Mellitus, Coronavirus, COVID-19, Obesity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
GİRİŞ: COVID-19 hastalığı, Mart 2020'de başlayan pandemi ile dalgalar halinde tüm dünyada halen devam etmekte olan viral bir hastalıktır. Çalışmalar komorbid hastalarda daha kötü prognozlu ve daha mortal seyrettiğine işaret etmektedir. Her yıl dünyada prevalansı artmaya devam eden Tip 2 Diabetes Mellitus hastalığı ve obezite de iki önemli pandemi nedenidir. Amacımız, hastanede yatan COVID-19 hastalarında obezite ve/veya Tip 2 Diabetes Mellitus (T2DM) varlığının şiddetli hastalık, komplikasyon gelişimi ve mortalite üzerindeki etkisini araştırmaktı. METOD: Retrospektif kohort çalışmamıza Mart 2020-Aralık 2020 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde COVID-19 tanısıyla yatarak takip edilen COVID-RT-PCR pozitif 18 yaş üzeri hastalar dahil edildi. Hastaların bilgileri Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS), hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) medula sistemi ve e-nabız sistemi üzerinden edinildi. Verilerin tümünde dağılım tespit edilmediği için ortanca değerler IKA ile alındı. İki grup karşılaştırmalarında sürekli değişkenler için Mann-Whitney U testi, kategorik değişkenlerin çapraz tabloları için ki-kare ve Fisher'in kesin testi kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya 663'ü erkek (%57) 500'ü kadın (%43) toplam 1163 hasta dahil edildi. Hastaların ortanca yaşı 59 (IKA:21.5), ortanca VKİ: 29 (IKA:6.5) idi. Vakaların %42.8 (n=383)'i obezdi, %47'sinin (n=547) hipertansiyon %29.9'u (n=348) T2DM mevcuttu. T2DM hastalarında, T2DM olmayan gruba kıyasla kritik hastalık kliniği ile başvuru oranı yüksekti (%4.3 ve %7.2), Non-invaziv ventilatör (NIV) ve/veya hızlı akımlı oksijen desteği (HFNC) gereksinimi daha fazlaydı (%6.1 ve %9.8 Odds Ratio [OR]: 1.66 %80 Güven Aralığı [GA]: 2.61-1.05 p:0.03) ve yoğun bakım ihtiyacı daha fazla oldu ( %14.1'e karşı %21.3, OR: 1.64 %80 GA: 1.19-2.27 p:0.002). T2DM hastalarının mortalitesi T2DM olmayan hastalardan daha yüksekti (%8.1 ve %12.6 OR:1.64 1.1-2.46 p: 0.015). Major advers olayların geliştiği ölüm oranı, T2DM'li hastalarda, olmayan gruba göre daha yüksekti (%11 ve %15.8 OR: 1.51, %80 GA:1.05 – 2.17 p:0.02). VKİ artışı ile uzamış hastane yatışı pozitif korelasyon gösterdi. Obezitenin hastalık prognozu ve mortalitesi ile ilişkisi saptanamadı. T2DM ve obez hastalar, olmayanlara göre ise ortanca IMV (invaziv mekanik ventilatör) gereksinim süresi yüksekti (1 gün ve 6 gün, IKA:18.5 p:0.02). SONUÇ: Diyabete ait sonuçlar literatür verilerini destekler nitelikte olup COVID-19 hastalığında T2DM varlığının hastalık prognozunu olumsuz yönde etkileyen ve ölüm riskini 1.6 kat kadar artırabilen bir hastalık olduğu tespit edildi. Obezite ile ilgili literatürde çelişkili meta-analizler bulunmakta olup, obezitenin altında yatan etiyolojik faktörler, toplum yapısına bağlı değişkenler gibi ek faktörlerle beraber değerlendirilmesi, hastalığın prognozu ile ilişkisini daha iyi aydınlatabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: COVID-19 disease is a viral disease that continues all over the world in waves with the pandemic that started in March 2020. Studies indicate that comorbid patients have a worse prognosis and higher mortality rates. Type 2 Diabetes Mellitus and obesity, the prevalence of which continues to increase in the world every year, are also two important causes of pandemics. Our aim was to investigate the effect of obesity and/or Type 2 DM on severe disease, complication development and mortality in hospitalized COVID-19 patients. METHODS: Our retrospective cohort study included patients over the age of 18 with COVID-RT-PCR positive who were hospitalized with the diagnosis of COVID-19 in Marmara University Pendik Training and Research Hospital between March 2020 and December 2020. Patients information was obtained through the Public Health Management System, hospital information management system and SGK Medula and E-Nabız which are patients' data system of goverment. Since no normal distribution was detected in the data, median values were taken with IKA, Mann-Whitney U test for continuous variables, chi-square cross-tables of categorical variables and Fisher's exact test were used in comparisons of two groups. RESULTS: A total of 1163 patients (663 men (57%) and 500 women (43%) were included in the study. The median age of the patients was 59 (IQR: 21.5), and the median BMI was 29 (IQR: 6.5). 42.8% (n=383) of the cases were obese, 47% (n=547) had hypertension and 29.9% (n=348) had T2DM. T2DM patients had a higher rate of admission with a critical illness clinic (4.3% vs 7.2%), a higher NIV/HFNC requirement (6.1% vs. 9.8% Odds Ratio [OR]: 1.66 80% confidence interval [CI]: 1.05-2.61 p:0.03 ), and a higher need for intensive care compared to the non-T2DM group (14.1% vs. 21.3%, OR: 1.64 80% CI: 1.19-2.27 p:0.002). Mortality in T2DM patients was higher than in patients without T2DM (8.1% vs. 12.6% OR:1.64 %80 CI: 1.1 - 2.46 p: 0.015). The mortality rate with major adverse events was higher in patients with T2DM than in the group without (11% vs. 15.8% OR: 1.51, %80 CI: 1.05 - 2.17 p:0.02). Prolonged hospitalization was positively correlated with increased BMI. The relationship between obesity and disease prognosis and mortality could not be determined. T2DM and obese patients had a higher median duration of IMV (1 day vs 6 days, IKA:18.5 p:0.02) compared to non-obese patients. CONCLUSION: The results of diabetes compatible with the literature, and it was determined that the presence of T2DM in COVID-19 disease that negatively affects the prognosis of the disease and can increase the risk of death by 1.6 times. There are conflicting meta-analyses in the literature on obesity. The evaluation of obesity with additional factors such as underlying etiological factors and variables depending on the population structure may better illuminate its relationship with the prognosis of the disease.