Sporun üniversite öğrencilerinin özgüven düzeylerine etkisi
The effect of sports on the levels of self-confidence of university students
  1. Tez No: 738154
  2. Yazar: TALHA SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA DOĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Özgüven, Spor, Üniversite Öğrencisi, Self-Confidence, Sports, University Student
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, sporun üniversite öğrencilerinin özgüven düzeylerine etkisini incelemektir. Materyal ve metot: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında Malatya İnönü Üniversitesi merkez kampüsünde okuyan (34.129) öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise araştırmaya gönüllü olarak katılan 381 öğrencidir. Veri toplama aracı olarak iki bölümden meydana gelen anket formu uygulanmıştır. İlk bölümde yer verilen“Kişisel Bilgi Formu”nda cinsiyet, yaş, spor yapma durumu, spor yaşı, baba ve anne eğitim durumları ve ortalama aylık aile gelir durumları gibi demografik bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise Akın tarafından geliştirilen“Özgüven ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 23 paket istatistik programından yararlanılmıştır. Grupların karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Bulgular: Üniversite öğrencilerinin cinsiyet, spor yapma durumu ve anne eğitim durumu değişkenlerine göre öğrencilerin özgüven düzeylerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Yaş, spor yaşı, baba eğitim durumu ve ortalama aylık aile geliri durumlarına göre anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç: Sonuç olarak sporun üniversite öğrencilerinin özgüvenlerini pozitif yönde etkilediği ve spor yapanların spor yapmayanlara göre özgüven düzeylerinin daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the research is to examine the effect of sports on the self-confidence levels of university students. Material and Method: The survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The population of the research consists of students (34,129) studying at Malatya İnönü University central campus in the 2021-2022 academic year. The sample is 381 students who voluntarily participated in the research. A questionnaire consisting of two parts was used as a data collection tool. In the“Personal Information Form”in the first section, demographic information such as gender, age, sports status, sports age, father and mother education status and average monthly family income are included. In the second part, the“Self-confidence scale”developed by Akın was used. SPSS 23 package statistics program was used in the analysis of the data. Independent sample t-test and one-way ANOVA were used to compare the groups. Results: A significant difference was found in the self-confidence levels of the university students according to the variables of gender, sports status and educational status of the mother. It was concluded that there was no significant difference according to age, sports age, father's education level and average monthly family income. Conclusian: As a result, it was concluded that sports affect the self-confidence of university students positively and that the self-confidence levels of those who do sports are higher than those who do not.