Sleeve gastrektomi yapılan obez hastalarda oluşan kilo kaybı mekanizmasında enteroendokrin cevabına sprosin ve fibroblast growth factor 21 düzeyleriyle değerlendirilmesi ve tip 2 diabetes mellitus remisyonu ilişkisi
Evaluation of enteroendocrin response byasprosin and fibroblast growth factor 21 levelsin the mechanism of weight loss occuring in obsepatients who performed sleeve gastrectomy andtype 2 diabetes mellitus remitis
- Tez No: 775104
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT RIZA GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Asprosin, FGF-21, Obezite, Sleeve gastrektomi, Tip 2 diyabetes mellitus, Asprosin, FGF-21, Obesity, Sleeve gastrectomy, Type 2 diabetes mellitus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bir halk sağlığı sorunu olan obezite başlı başına bir hastalık iken bazı kanser türleri ile tip 2 diabetes mellitus (T2DM), hiperlipidemi, hipertansiyon (HT), aterosklerotik ve kardiyovasküler hastalıklar (KVH) gibi birçok kronik hastalığa da zemin hazırlamaktadır. Bariyatrik cerrahinin, artan tecrübe ile obezitede morbiditede azalma, anlamlı kilo verme ve komorbiditelere bağlı sağlık maliyetlerini düşürme açısından medikal tedaviye üstün olduğu birçok çalışmada kanıtlanmıştır. Henüz bir altın standart bulunmamış olmasına rağmen yıllar içerisinde popülerliği ve kullanımı artan sleeve gastrektomi (SG) obezite ile mücadelede en etkin yöntemlerdendir. Obezitede, artmış adipoz dokunun dolaşıma daha fazla adipokin ve sitokin salgıladığı ve bununla düşük seviyede kronik inflamasyona neden olduğu ve bununla hastalıkların ortaya çıkmasında rolü olduğu belirtilmiştir.Asprosin beyaz adipoz dokudan sentezlenen ve salgılanan bir adipokin olup santral etki gösteren oreksijenik bir hormon olduğu obezite ile birlikte artarak, insülin direncini (IR) arttırdığı, T2DM'li hastalarda asprosin düzeylerinin arttığı bir çok çalışmada bildirilmiştir.FGF-21, glukoz ve lipidin iç dengesine yararlı etkileri olduğu, vücut enerji metabolizmasının önemli bir regülatörü olduğu düşünülmektedir. Yapılan bazı hayvan çalışmalarında, deneklere uygulanan FGF-21'in, kan glukozunu düşürdüğü ve glukagon salgılanmasını inhibe ettiği gösterilmiştir. Ancak FGF-21 seviyelerinin, MS, obezite, T2DM tanılı hastalarda sağlıklı bireylere göre daha yüksek olduğu da bulunmuştur.Sleeve gastrektomi obez hastalarda kilo kaybını başarılı bir şekilde sağlamaktadır. Sleeve gastrektomi ile sağlanan kilo kaybı her hastada farklı düzeylerde olmaktadır. Ayrıca bozulmuş açlık glukozunun eşlik ettiği obezite hastalarının bir kısmında, kilo kaybı ile açlık glukozunun düzeldiği görülürken, bir kısmında hastalığın devam ettiği görülmektedir. Biz bu çalışmada yapılan cerrahi müdahalenin sonuçlarının, Asprosin ve FGF-21 üzerindeki etkisini inceleyerek; sonuçlarla bu değişim arasında bir korelasyon olup olmadığını ortaya koymayı amaçladık. Ayrıca bu markerlar cerrahinin sağladığı kilo kaybının mekanizmasını ortaya koymamıza ve bozulmuş açlık glukozu mekanizmasını anlamamıza fayda sağlayabilir. Gereç ve Yöntem: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurmuş en az altı ay boyunca kilo vermeyi denemiş ancak başaramamış random seçilmiş 50 obez hasta (en az 18'i random olarak seçilmiş T2DM tanılı hasta olacaktır) bu hastaların hepsine sleeve gastrektomi operasyonu yapılacaktır. Çalışmaya dahil edilen hasta grubundan preoperatif ve postoperatif 12. ay'da alınan serum örneklerinde Asprosin ve FGF-21 düzeyleri bakılacaktır. Bu takip süresinin sonunda kilo kaybı, VKİ, bel çevresi, kol çevresi, HbA1C, T2DM remisyon oranları ile korelasyon olup olmadığı iii araştırılacaktır. Kontrol grubunu da ek hastalığı olmayan random seçilmiş VKİ 30 kg/m2 'nin altında olan sağlıklı 43 gönüllü oluşturacaktır. İntravenöz olarak alınan kan örnekleri plastik jel barındıran sarı kapağa sahip tüplere alınacak ve örnekler 4000 rpm devirde 10 dakika santrifüj edilecek. Elde edilen serumlar ayrı ayrı ependorf tüplerde analiz edilinceye kadar –80 °C'de saklanacak. Bu serum örneklerinde Asprosin ve FGF-21 testleri mikroelisa yöntemi kullanılarak hastanemiz laboratuvarında mevcut olaan otomatik mikroelisa cihazı ile analiz edilecektir. Asprosin ve FGF-21 parametreleri ile T2DM remisyonu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilirse, bu parametrelerin herbirinin T2DM remisyonunu predikte etme gücünü araştırmak üzere lineer regresyon analizi yapılacaktır. Anlamlı bulunan her bir parametrenin en ideal duyarlılık ve özgüllük değerinin kesim değeri için ROC analizi yapılacaktır. Bulgular: Çalışmaya vaka grubunda 33 (%43) kontrol grubunda 43 (%57) olmak üzere toplam 76 hasta dahil edilmiştir. Postoperatif kilo, VKİ, kol çevresi ve bel çevresindeki azalmalar Operasyon sonrası asprosin, FGF-21, HbA1C, açlık kan glukozu değerlerindeki düşüş istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p31,74 (Duyarlılık: %45,0 ve Seçicilik: %84,6), preoperatif FGF-21 için >250,61 (Duyarlılık: %60,0 ve Seçicilik: %61,5) olarak hesaplanmıştır, ancak preoperatif asprosin ve fgf 21 değişkenlerinin bozulmuş açlık glikozundaki tanı değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: T2DM ve türevleri obezite ile beraber görülen hastalıklar olup bu hastalıklarla mücadele konusunda prediktif belirteç arayışları Asprosin ve FGF-21'in iv bu konuda değerli markerlar olabileceğini düşündürmüştür. COVİD-19 pandemisi nedeniyle araştırmamız sekteye uğrasa da sonraki çalışmalar için ışık olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: While obesity, which is a public health problem, is a disease in itself, it also paves the way for many chronic diseases such as some types of cancer and type 2 diabetes mellitus (T2DM), hyperlipidemia, hypertension (HT), atherosclerotic and cardiovascular diseases (CVD). With increasing experience, bariatric surgery has been proven in many studies to be superior to medical treatment in terms of reducing morbidity in obesity, significant weight loss and reducing health costs due to comorbidities. Although there is no gold standard yet, SG, which has increased in popularity and use over the years, is one of the most effective methods in the fight against obesity. It has been stated that in obesity, increased adipose tissue secretes more adipokines and cytokines into the circulation, causing low-level chronic inflammation and thus playing a role in the emergence of diseases. Asprosin is an adipokine synthesized and secreted from white adipose tissue, and it has been reported in many studies that it is an orexigenic hormone with central effects, increasing with obesity, increasing insulin resistance (IR), and increasing asprosin levels in patients with T2DM. has beneficial effects, It is thought to be an important regulator of body energy metabolism. In some animal studies, it has been shown that FGF 21 administered to subjects lowers blood glucose and inhibits glucagon secretion. However, it was also found that FGF-21 levels were higher in patients with MS, obesity, and T2DM than in healthy individuals. Sleeve gastrectomy successfully provides weight loss in obese patients. Weight loss achieved by sleeve gastrectomy is at different levels in each patient. In addition, in some of the obesity patients accompanied by impaired fasting glucose, it is observed that fasting glucose improves with weight loss, while the disease persists in some. We examined the effect of the results of the surgical intervention in this study on Asprosin and FGF 21; We aimed to reveal whether there is a correlation between the results and this change. In addition, these markers may help us to reveal the mechanism of weight loss by surgery and to understand the mechanism of impaired fasting glucose. Materials and methods: A sleeve gastrectomy operation will be performed on 50 randomly selected obese patients (at least 18 with T2DM diagnosis) who applied to Antalya Training and Research Hospital and tried to lose weight for at least six months but failed. Asprosin and FGF-21 levels will be measured in serum samples taken preoperatively and at the postoperative 12th month from the patient group included in the study. At the end of this follow-up period, it will be investigated whether there is a correlation with weight loss, BMI, waist circumference, arm circumference, HbA1C, T2DM remission rates. The control group will consist of 43 randomly selected healthy volunteers with no additional disease and a BMI below 30 kg/m2. Blood samples taken intravenously vi will be taken into tubes with yellow caps containing plastic gel and the samples will be centrifuged at 4000 rpm for 10 minutes. The serum obtained will be stored at –80 °C until analyzed in individual Eppendorf tubes. Asprosin and FGF 21 tests in these serum samples will be analyzed by using the micro-elisa method, with the automatic micro-elisa device available in our hospital's laboratory. If a significant relationship is detected between Asprosin and FGF 21 parameters and T2DM remission, linear regression analysis will be performed to investigate the power of each of these parameters to predict T2DM remission. ROC analysis will be performed for the cutoff value of the most ideal sensitivity and specificity value for each significant parameter. Results: A total of 76 patients, 33 (43%) in the case group and 43 (57%) in the control group, were included in the study. Reductions in postoperative weight, BMI, arm circumference and waist circumference The decrease in asprosin, FGF-21, HbA1C and fasting blood glucose values after the operation was found to be statistically significant (p31.74 (Sensitivity: 45.0% and Selectivity: 84.6%), for preoperative FGF-21 >250.61 (Sensitivity: 60.0% and Selectivity) : 61.5%, but the diagnostic values of the preoperative asprosin and fgf 21 variables in impaired fasting glucose were not statistically significant. vii Conclusion: T2DM and its derivatives are diseases associated with obesity, and the search for predictive markers to combat these diseases suggested that Asprosin and FGF 21 may be valuable markers in this regard. Although our research was interrupted due to the COVID-19 pandemic, we think that it can be a light for future studies.