Behçet hastalığında post trombotik sendromun prospektif izlemi
Prospective follow-up of post thrombotic syndrome in Behçet's disease
  1. Tez No: 738155
  2. Yazar: ESRA DİCLE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ALİBAZ ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, derin ven trombozu, post trombotik sendrom, Behcets disease, deep vein thrombosis, post-thrombotic syndrome
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Behçet Hastalığında (BH) en sık karşılaşılan vasküler tutulum, %70 oranla alt ekstremite derin ven trombozudur (DVT). Post trombotik sendrom (PTS), optimal tedaviye rağmen kronik venöz yetmezlik zemininde gelişebilen bir komplikasyondur. DVT geçirmiş Behçet hastalarında, PTS seyrinin, venöz yetmezlik derecesinin, ultrasonografi bulgularının ve hayat kalitesinin uzun dönem prospektif takibi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya BH tanılı, DVT geçirmiş 30 (K/E:6/24) hasta dahil edilmiştir. Hastaların DVT atakları, atak sonrası tedavi modifikasyonları kaydedilmiştir. Hasta grubuna 2016 ve 2021'de CEAP sınıflandırması, Behçet Sendromu Aktivite Skalası (BSAS), Venöz Klinik Ciddiyet Skoru (VCSS), Venöz Disabilite Skoru (VDS), VEINES-QoL/Sym, Villalta anketleri uygulanmış ve alt ekstremite venöz doppler ultrasonografi yapılmıştır. Bulgular: Hastaların medyan takip süresi 117.50 (32-187). BH tanısından itibaren ilk vasküler tutulum zamanı medyan 30 (-132-276) aydır. Takip başlangıcında 19 (%63.3) hastada, son vizitte ise 20 (%66.7) hastada PTS mevcuttur. Hastaların 0 ve 5. yıl ölçek skorları karşılaştırıldığında VEINES-QoL (p:0.008) ve VEINES-Sym (p:0.039) düşmüştür. VKİ'ler ile ölçek sonuçları arasında korelasyon analizi yapıldığında VEINES-QoL (p:0.017) skorunun VKİ arttıkça düştüğü; VCSS (p:0.015), VDS (p:0.006) ve Villalta (p:0.019) skorlarının ise VKİ arttıkça yükseldiği bulunmuştur. Son vizitte hastaların 21'inde kollateral, 20'sinde rekanalizasyon, 17'sinde stenoz, 18'inde reflü saptanmıştır. Kollaterallerin 11'i (%52.4), rekanalizasyonların 5'i (%25), stenozların tamamı, reflülerin 2'si (%11.1) 5 yıllık takip sürecinde ortaya çıkmıştır. Sonuç: DVT geçiren Behçet hastalarının prospektif takibinde, uygun immunsupresif tedaviye ve ataksız izleme rağmen hayat kalitesinin düştüğü, semptom şiddetinin azalmadığı, radyolojik bulgularının sebat ettiği saptanmıştır. PTS gelişimini engellemek için DVT sonrası akut dönemde, IS tedavi başlanmasının yanında kompresyon tedavisine başlanmalı ve kilo kontrolü sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The most common vascular involvement in Behçet's Disease (BD) is lower extremity deep vein thrombosis (DVT) with a rate of 70%. Post-thrombotic syndrome (PTS) is a complication complication of DVT. It can develop on the basis of chronic venous insufficiency despite optimal treatment. We aimed to investigate the course pf PTS, severity of venous insufficiency, quality of life and ultrasonographic findings in vascular BD. Material and Methods: 30 (F/M:6/24) patients diagnosed with BD and a history of DVT were included in the study. DVT events of the patients and treatment modifications after the event were recorded. CEAP classification, Behçet's Syndrome Activity Scale (BSAS), Venous Clinical Severity Score (VCSS), Venous Disability Score (VDS), VEINES-QoL/Sym, Villalta questionnaires and lower extremity venous doppler ultrasonography were applied to the patient group in 2016 and 2021. Results: The median follow-up period of the patients was 117.50 (32-187) months. The median time to first vascular involvement from the diagnosis of BD is 30 (-132-276) months. PTS was present in 19 (63.3%) patients at the beginning of the follow-up and in 20 (66.7%) patients at the last visit. When the 0 and 5 year scale scores of the patients were compared, VEINES-QoL (p:0.008) and VEINES-Sym (p:0.039) decreased. When correlation analysis was made between BMIs and scale results, it was found that the VEINES-QoL (p:0.017) score decreased as BMI increased; It was found that VCSS (p:0.015), VDS (p:0.006) and Villalta (p:0.019) scores increased as BMI increased. At the last visit, 21 patients had collateral, 20 had recanalization, 17 had stenosis, and 18 had reflux. 11 (52.4%) of collaterals, 5 (25%) of recanalizations, all of stenoses, 2 (11.1%) of refluxes occurred during the 5-year follow-up period. Conclusion: In the prospective follow-up of Behçet's patients with DVT, we found that the quality of life decreased, the severity of symptoms did not decrease, and the radiological findings persisted despite appropriate immunosuppressive treatment and event-free follow-up. In order to prevent the development of PTS, in the acute period after DVT, compression therapy should be started in addition to IS therapy and weight control should be ensured.