Modern toplum ile sanayi toplumunun oluşumunda reform hareketi ve zihniyeti
Self the reform movement and mentality in the formation of modern society and industrial society
  1. Tez No: 738285
  2. Yazar: SÜREYYA ATAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR DOLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Society, Industrial Society, Reform Movement, Roman Church, Medieval Society
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Günümüzde varılması gereken bir hedef ve ideal olarak nitelendirilen modern toplum; ulus devleti, sanayi üretimini, kurumsallaşmış ilişkileri, toplumsal örgütlenmeyi, bilim ve seküler kurumlar ile aklın egemen olduğu ve yüksek refah seviyesine kavuşmuş toplumlardır. Modern toplumun yapı ve ilişkilerine geçiş bir süreç olarak değerlendirilmelidir. Bu çalışmada da modern ya da ve sanayi toplumu olarak adlandırılan yapılanmayı anlamak, bu süreçte en önemli rolü oynadığını düşündüğümüz reform hareketi ile zihniyetinin toplumsal değişim ve dönüşüme etkilerini ortaya koyabilmek amaçlanmıştır. Mevcut kaynaklar ve kuramlar incelenerek yapılan bu çalışmanın sonucunda, Katolik Kilise'nin varlığını ve tahakkümünü ortadan kaldırmayı amaçlayan Reform hareketinin ve Kilise'ye karşı savunduğu tezlerin, nihayetinde, toplumların mevcut dinsel anlayışını derinden etkileyerek, düşünsel alanda açtığı özgürlükle zincirleme bir şekilde ekonomik, siyasi, kültürel değişimleri ve bunların gelişiminde toplumlarda dönüşüme sebep olarak , Batı Hıristiyan toplumunun Ortaçağ düzeninden kurtulup, günümüz modern ve sanayi toplumunun nitelik ve kazanımlarına kavuşması sürecinde çok önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Modern Toplum, Sanayi Toplumu, Reform Hareketi, Roma Kilisesi , Ortaçağ Toplumu
Özet (Çeviri)
The modern society, which is described as a goal and ideal to be reached today; They are societes where reason is dominant and attained a high level of prosperity with nation-state, industrial production, institutionalized relations, social organization, scientific and secular institutions. The transition to the structure and relations of modern society should be considered as a process. In this study, it is aimed to understand the structuring called modern or industrial society and to reveal the effects of the reform movement and mentality, which we think played the most important role in this process, on social change and transformation. As a result of this study, which was carried out by examing the existing sources and theories, the reform movement aiming to eliminate the existence and domination of the Catholic Church and the theses it defended against the Church, ultimately affecting the existing religious understanding of the societies, economic, political, cultural,chain-linked with the freedom it opened in the intellectual field. It has been determined that the changes and their development, causing transformation in societies, played a very important role in the process of getting rid of the Western Christian society from the medieval order and attaining the qualifications and achievements of today's modern and industrial society.