Geleneksel Türk halk tiyatrosundan sinemaya ikili komik: Zeki Alasya-Metin Akpınar örneği
From the traditional Turkish folk theater to the cinema commedy duos: The example of Zeki Alasya-Metin Akpınar
  1. Tez No: 738312
  2. Yazar: GİZEM DALİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkili Komik, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tiyatro, Sinema, Comedy Duos, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Theater, Cinema
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 980
Özet
Tiyatro insanların deneyimlerinin, yaşam biçimlerinin, geleneklerinin, geçmişten günümüze aktarılmasını sağlayan bir araçtır. Bu araç insanların bir araya gelmesine ve bağ kurmasına katkı sağlar. Gelenekler ve kültürel unsurlar değişen veya dönüşen zaman ile beraber tiyatronun yanında sinema, televizyon ve diğer teknolojik araçların yardımıyla gelecek kuşaklara aktarılmıştır. Geleneksel Türk halk tiyatrosunda İhtiyar ile İbiş, Karagöz ile Hacivat, Kavuklu ile Pişekâr olarak görülen ikili komiklerin Zeki Alasya ve Metin Akpınar filmlerinde Zeki ile Metin'in aldıkları rollerle sürdürüldüğü tespit edilmiştir. Bu çalışmada Zeki-Metin ikilisinin yer aldığı 26 film incelenerek mizah ve gülme unsurları tespit edilmiştir. İkili komik merkeze alınarak Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın filmlerinde geleneksel Türk halk tiyatrosunun etkisi karşılaştırmalı yöntemle mizah ve gülme unsurları bağlamında değerlendirilmiştir. Ayrıca filmler Henri Bergson'un gülme teorisi ve mizahın işlevleri dikkate alınarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Theater is a tool that enables the transfer of experiences, lifestyles and traditions of people from the past to the present. This tool helps people come together and connect. Traditions and cultural elements have been transferred to future generations with the help of cinema, television and other technological tools besides theater with the changing or transforming time. It has been determined that the comedy duos, which are seen as İhtiyar and İbiş, Karagöz and Hacivat, Kavuklu and Pişekar in the traditional Turkish folk theater, are continued with the roles of Zeki and Metin in the films Zeki Alasya and Metin Akpınar. In this study, 26 films Zeki-Metin duos were examined and elements of humor and laugh were determined. The effect of traditional Turkish folk theater in Zeki Alasya and Metin Akpınar's films was evaluated in the context of humor and laugh with a comparative method, by taking the comedy duos into the center. In addition, the films are explained by considering Henri Bergson's theory of laugh and the functions of humor.