Çocukluk çağı inflamatuvar barsak hastalıklarında claudin-2, claudin-3 ve claudin-4 proteinlerinin kan düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of blood levels of claudin-2, claudin-3 and claudin-4 proteins in childhood inflammatory bowel diseases
- Tez No: 738415
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİYE URGANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuklar, inflamatuvar barsak hastalığı, claudin, children, inflammatory bowel disease, claudin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: İnflamatuvar barsak hastalığı (İBH), ülseratif kolit (ÜK) ve crohn hastalığını içeren, remisyon ve ataklarla seyreden, etyopatogenezde multifaktöriyal sebeplerin rol oynadığı gastrointestinal sistemin kronik bir hastalığıdır. Aktivasyon ve remisyon dönemlerinin erken tanınması ve tedaviye yanıtın takibinde invaziv olmayan testlere yönelik çalışmalar üzerinde yoğunlaşılmıştır. Epitel lezyonlarının gösterilmesinde zonulin ve claudin gibi çeşitli transmembran protein kompleksi olan Tight Junction'ların kritik rolü düşünülerek İBH tanılı çocuklarda hastalığın remisyon ve aktivasyon durumunu değerlendirmek için claudin düzeylerini kontrol grubu ile karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız; tek merkezli, prospektif olarak tasarlandı. Hastalar aktivasyon (n=22) ve remisyon (n=22) İBH olarak iki gruba ayrıldı, üçüncü grup ise yaş ve cinsiyet uyumlu sağlam sağlıklı kontrollerden (n=22) oluşturuldu. Hastaların cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, klinik tanıları, PUCAI/PCDAI skoru kaydedildi. Claudin-2, claudin-3 ve claudin-4 düzeyi ELISA yöntemiyle çalışıldı. İstatistiksel analiz için SPSS 15.0 programı kullanıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol gruplarının cinsiyet oranlarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,486). Hasta grubunun yaş ortalaması 14,0±3,7 yıl, kontrol grubunun 13,2±2,8 yıl, gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,068). İBH'da hasta grubunun Claudin-2 ortalaması kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanırken (p=0,036) Claudin-3 ve Claudin-4 düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,639 p=0,739). İBH tanılı olguların Claudin düzeyleri aktivasyon, remisyon ve kontrol grubu olarak değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,083 p=0,893 p=0,169). Claudin düzeylerinin laboratuvar parametreleriyle ilişki analizinde Claudin2'nin, CRP ve sedimentasyon ile pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptadık (p=0,016 p=0,048). Sonuç: Biz çalışmamızda tüm İBH tanılı olgularda ve CH'da Claudin-2'yi yüksek ÜK'de Claudin-3 ve Claudin-4'ü azalmış bulmamıza rağmen net bir yorum yapabilmek için geniş olgu serili çalışmalara gereksinim olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Inflammatory bowel disease (IBD) is a chronic disease of the gastrointestinal tract that includes ulcerative colitis (UC) and Crohn's disease, progresses with remission and attacks, and multifactorial causes play a role in its etiopathogenesis. Studies have been focused on non-invasive tests in the early recognition of activation and remission periods and in the follow-up of response to treatment. Considering the critical role of Tight Junctions, which are various transmembrane protein complexes such as zonulin and claudin, in the demonstration of epithelial lesions, we aimed to compare claudin levels with the control group to evaluate the remission and activation status of the disease in children with IBD. Materials and methods: Our work; It was designed as a single-center, prospective study. The patients were divided into two groups as activation (n=22) and remission (n=22) IBD, and the third group was composed of age- and sex-matched healthy controls (n=22). Gender, age, body weight, height, clinical diagnosis, PUCAI/PCDAI score of the patients were recorded. Claudin-2, claudin-3 and claudin4 levels were studied by ELISA method. SPSS 15.0 program was used for statistical analysis. Results: No statistically significant difference was found in the gender ratios of the patient and control groups (p=0.486). The mean age of the patient group was 14.0±3.7 years, the control group was 13.2±2.8 years. There was no statistically significant difference between the groups (p=0.068). In IBD, the mean Claudin-2 in the patient group was found to be statistically significantly higher than the control group (p=0.036), while no statistically significant difference was found in Claudin-3 and Claudin-4 levels (p=0.639 p=0.739). When the Claudin levels of IBD patients were evaluated as activation, remission and control groups, no statistically significant difference was found (p=0.083 p=0.893 p=0.169). In the analysis of the relationship between Claudin levels and laboratory parameters, we found a statistically significant positive correlation between Claudin-2 and CRP and sedimentation (p=0.016 p=0.048). Conclusion: Although we found Claudin-2 to be high in all IBD cases and CD, Claudin-3 and Claudin-4 to be decreased in UC, we believe that studies with large case series are needed to make a clear interpretation.