Hipoksik iskemik ensefalopati tanısı ile hipotermi tedavisi alan yenidoğan olgularımızda koagulopatinin değerlendirilmesi
- Tez No: 738414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN DİNLEN FETTAH
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipoksik iskemik ensefalopati, hipotermi, koagülasyon, kanama, Hypoxic ischemic encephalopathy, hypothermia, coagulation, bleeding
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Hipoksik-iskemik ensefalopati (HİE), perinatal hipoksi-iskemi sonrası yenidoğan döneminde anormal nörolojik davranış olarak tanımlanır. HİE, neonatal beyin hasarının, morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenlerindendir. Bu araştırmada yenidoğan yoğun bakım ünitesinde HİE tanısı ile terapötik hipotermi tedavisi alan yenidoğanlarda trombosit (PLT) sayısı, protrombin zamanı (PT), aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), international normalized ratio (INR) ve fibrinojen değerlerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, SBÜ Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 15.03.2021-15.03.2022 tarihleri arasında HİE tanısı ile takip edilen ve hipotermi tedavisi alan hastalar prospektif olarak değerlendirildi. Hipotermi tedavisi süresince ve tedavi bitiminde PLT, aPTT, PT, INR ve fibrinojen değerleri incelendi ve hastalar kanama açısından takip edildi. Bulgular: Çalışmaya evre 2-3 HİE tanılı ve terapötik hipotermi uygulanan 61 hasta dâhil edildi. Hastalar kanayan ve kanamayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. 61 hastanın 24'ünde (%39) kanama varken, 37'sinde (%61) kanama görülmedi. Kanaması olan 24 hastanın %79,1'inde intrakraniyal kanama (İKK), %8,3'ünde hematüri, %4,1'inde pulmoner kanama, %20,8'inde diğer kanamalar (minör kanamalar) tespit edildi. Kanaması olan hastaların %91,7'sinde, kanaması olmayan hastaların %67,6'sında birinci gün hemostatik bozukluk saptandı. Başlangıç hemostatik bozukluğu olan ve olmayan hastalar arasında kanama açısından anlamlı fark izlendi. Kanaması olan ve olmayan gruplar arasında başlangıç PLT, PT, aPTT, INR ve fibrinojen değerlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Hastaların hipotermi tedavisi süresince bakılan PLT, PT, aPTT, INR ve fibrinojen değerlerinde günler arasındaki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Kanaması olan gruptaki hastaların %54,2'sinin, kanaması olmayan gruptaki hastaların %27'sinin herhangi bir kan ürünü ile transfüze edildiği görüldü. Taze donmuş plazma (TDP) ve kriyopresipitat desteği almayan hastaların PLT, PT, aPTT, INR ve fibrinojen değerlerinde günler arasındaki değişim istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Araştırmamız koagülopatinin asfiksi ile ilişkisini desteklemekle birlikte, hipotermi tedavisinin hemostaz üzerine negatif bir etkisinin olmadığını düşündürdü. Başlangıçta görülen hemostatik disfonksiyonun sonraki günlerde normalleşmesi, asfiksi ile gelişen koagülopatinin hipotermiden ciddi şekilde etkilenmediğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hypoxic-ischemic encephalopathy is defined as abnormal neurologic behavior in the neonatal period after perinatal hypoxia-ischemia. HIE is a major cause of neonatal brain injury, morbidity and mortality. In this study, the evaluation of platelets (PLT), prothrombin time (PT), activated partial thromboplastin time (aPTT), international normalized ratio (INR), fibrinogen and in neonates diagnosed with HIE and therapeutic hypothermia treatment in the neonatal intensive care unit was performed. Materials and Methods: In our study, the patients treated in the nepnatal intensive care unit of SBU Dr. Sami Ulus Obstetrics, Gynecology and Pediatrics Training and Research Hospital between 15.03.2021 and 15.03.2022 with the diagnosis of HIE and therapeutic hypothermia were prospectively evaluated. Platelet count, activated partial thromboplastin time (aPTT), prothrombin time (PT), International Normalized Ratio (INR) and fibrinogen levels were assessed during and at the end of hypothermia treatment, and patients were observed for bleeding. Results: A total of 61 patients with a stage 2-3 dignosis HIE who underwent therapeutic hypothermia were enrolled in the study. The mothers of 10 patients had a history of maternal disease, with gestational diabetes mellitus being the most common. Complications during pregnancy were pregnancy occured in 17 patients, with cord entanglement observed in 7 patients being the most common cause in our study. Patients were divided into two groups: bleeding and non-bleeding. While bleeding occured in 24 (39%) of 61 patients, no bleeding was observed in 37 (61%) patients. Intracranial hemorrhage (ICH) was noted in 79,1% of the 24 patients with bleeding, hematuria in 8,3%, pulmonary hemorrhage in 4,1%, other bleeding (minor bleeding) in 20.8%. Hemostasis disturbance was noted on the first day in 91,7% of patients with bleeding and in 67,6% of the patients without bleeding. There was no statistically significant difference between the groups with and without bleeding in baseline platelet levels, PT, aPTT, INR and fibrinogen. The difference between the days on which patients' PLT, PT, aPTT, INR and fibrinogen levels were measured during hypothermia treatment was statistically significant. It was found that 54,2% of patients in the bleeding group and 27% of patients in the non-bleeding group received transfusion of blood product. The difference between PLT, PT, aPTT, INR and fibrinogen levels of patients who did not receive Fresh Frozen Plasma (FFP) and cryoprecipitate was statistically significant. Conclusion: Although our study confirms the association between coagulopathy and asphyxia, it suggests that treatment with hypothermia has no effect on hemostasis. The normalization of initial hemostatic dysfunction in the following days suggests that coagulopathy developing with asphyxia is not severely affected by hypothermia.