An evaluation of the role of active labour market policies on Syrian refugees' access to labour market: The case of ILO in Turkey
Suriyeli mültecilerin istihdam piyasasına erişiminde aktif istihdam politikalarının rolünün değerlendirilmesi: ILO Türkiye ofisi deneyimleri
- Tez No: 738493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE İDİL AYBARS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli Mülteciler, Uluslararası Çalışma Örgütü, Aktif İstihdam Politikaları, Syrian refugees, International Labour Organization, Active labour market policies
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez ILO sözleşmeleri ve tavsiye kararlarından oluşan normatif çerçeveye ve ILO Türkiye Ofisi deneyimlerine odaklanarak Suriyeli mültecilerin işgücü piyasasına erişimini kolaylaştırmak amacıyla aktif istihdam politikalarının nasıl tasarlandığının, uygulandığının ve desteklendiğinin detaylı bir analizini sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, ILO'nun Türkiye'deki işgücü piyasası yönetişimini nasıl desteklediğine dair genel bir bakış sunmaktadır. Tezin ILO perspektifine odaklanmasının temel nedenleri arasında kurumun hem çalışma hakkı hem de çalışan hakları odaklı çalışmalar yürütmesi yer almaktadır. Ayrıca, ILO'nun hükümetler, işçi sendikaları ve işveren örgütleri arasında bir müzakere ve iş birliği platformu sunmayı amaçlayan üçlü yapısı, diğer Birleşmiş Milletler kurumları ve sivil toplum bileşenlerinden farklı olarak özgün bir örnek teşkil etmektedir. Ek olarak ILO normatif çerçevesi, zorla yerinden edilmiş toplulukların ihtiyaçlarının ele alınması için hak temelli bir yaklaşım imkânı tanımaktadır. Bu çalışma aynı zamanda, sosyal politika geliştirme süreçleri ile işgücü piyasasına erişimin sağlanmasına yönelik önlemler olarak aktif istihdam politikaları arasındaki ilişkiye dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse the role of active labour market policies in Syrian refugees' access to the labour market in Turkey, from the perspective of the normative framework of the International Labour Organization (ILO) and ILO Turkey Office's experiences in supporting Syrian refugees' access to the labour market. Throughout the thesis, ALMPs refer to a variety of measures offered by the government and non-governmental actors to facilitate access to employment. The primary reasons for focusing on the ILO is (i) its focus both on the right to work and rights at work, (ii) its role in the development of a rights-based discourse on migration and forced displacement with its guiding documents (conventions and recommendations), and (iii) its unique tripartite structure. It is presumed that ALMP play a positive role in facilitating refugees' access to labour market and help reducing poverty and reduce social assistance dependency in the long term. From this perspective, the ALMPs implemented by the ILO in Turkey are analysed, providing an overview of the labour supply and demand aspects, programmes focusing on improving the labour market governance as well as the partnership modalities and cross-cutting challenges faced.