Kadınların istihdamı ve iş seçimlerini etkileyen faktörler: AB-Türkiye karşılaştırması
Women employment and factors that affect job selection: EU-Turkey comparison
- Tez No: 595048
- Danışmanlar: PROF. HACİ YUNUS TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kadınlar ilk zamanlardan günümüze gelene kadar sürekli çalışma hayatında yer almasına rağmen, gerçek anlamda ilk kez Sanayi Devrimi ile birlikte ücret karşılığı işgücü piyasasında yer almıştır. Küreselleşmeyle birlikte değişen ekonomik koşullar kadınların işgücü piyasasında daha çok yer alması beklentisini oluşturmuştur. Fakat toplumsal değer yargıları, annelik ve ev hanımlığı rolü, eğitim düzeyinin düşük olması, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi birçok sorunla karşı karşıya kalan kadınlar enformel sektörlerde yer almış ve beklentinin aksine bir durum gerçekleşmiştir. Genel istihdam oranında artışın kadın istihdam oranlarındaki artışla bağlantılıdır. Bu sebeple kadın istihdamı üzerindeki çalışmalar artmış ve pek çok ülke kadın istihdamının önünde engel oluşturabilecek konularla mücadele etmeye başlamıştır. Bu mücadelenin başında kadının çalışmasına yönelik önyargıları ve toplumsal cinsiyetçi bakış açısını değiştirmek gelmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de kadın istihdamını etkileyen faktörler, kadınların çalışma hayatında yaşadıkları sorunlar, AB ve Türkiye'deki istihdam yapıları ve kadınların iş seçimleri incelenerek, kadın istihdamı kapsamında Türkiye ve AB ülkeleri karşılaştırması yapılmıştır. Türkiye'deki kadın istihdamı oranının düşük olma sebepleri ve kadın istihdamını artırmak için gerekli olan hususların araştırılması hedeflenmiştir. Çalışma Genel Olarak İstihdam ve İlgili Kavramların Tanımı, Çalışma Hayatında Kadın ve Kadın İstihdamı, Kadınların İş Seçimleri Kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye Karşılaştırması olmak üzere toplamda üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde istihdam, istihdam teorileri, istihdam politikalarına (Aktif istihdam politikaları, Pasif istihdam politikaları) ve Türkiye ile AB'nin işgücü piyasası ve özelliklerine değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde“Çalışma Hayatında Kadın ve Kadın İstihdamı”ana başlığı altında kadın işgücünün tarihsel gelişimi, Kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar ve Türkiye'de kadın istihdamını etkileyen faktörler incelenmiştir. rağmen uygulama içerisinde hala eşitsizlikler olmaktadır. Çalışmanın son kısmında ise Türkiye'de kadınların iş hayatına katılmasına dair yasal düzenlemeler, Türkiye'de ve Avrupa Birliği'nde kadınların iş seçimleri, AB'ye üye olan bazı devletlerin kadın istihdam politikaları incelenerek Türkiye ve AB'nin kadın istihdamı açısından karşılaştırması yapılmış, değerlendirmelerde veri dağıtım sitelerinde elde edilen veriler kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although women took part in continuous working life from the early times to the present day, they took part in the labour market for wages for the first time with the Industrial Revolution. The changing economic conditions with globalization have created the expectation that women will be more involved in the labour market. However, women facing many problems such as social values, the role of motherhood and housewife, low level of education, gender inequality have taken part in the informal sectors and, contrary to expectations, have occurred. The increase in the overall employment rate is linked to an increase in women's employment rates. For this reason, the work on women's employment has increased and many countries have started to fight against issues that could pose obstacles to women's employment. At the beginning of this struggle is to change the prejudices and sexist perspective sexist towards women's work. In this study, factors affecting women's employment in Turkey, problems experienced by women in working life, employment structures in the EU and Turkey and women's employment choices were examined and women's employment compared to the one. It is aimed to investigate the reasons for the low rate of women's employment in Turkey and the issues necessary to increase women's employment. The study consists of three sections: Employment and Related Concepts in General, Women's and Women's Employment in Working Life, Comparison of European Union and Turkey within the scope of Women's Employment Choices. In the first part of the study, employment, employment theories, employment policies (Active employment policies, Passive employment policies) and the labour market and characteristics of Turkey and the EU were discussed. In the second part of the study, the historical development of the women's workforce, the problems faced by women in working life and the factors affecting women's employment in Turkey were examined under the main heading“Women and Women in The Working Life”. In the last part of the study, the legal regulations on the participation of women in the workforce in Turkey, the employment choices of women in Turkey and the European Union, the women's employment policies of some eu member states were examined and the women and women's compared to employment, data obtained from data distribution sites were used in evaluations.
Benzer Tezler
- Kadınların çalışma hayatındaki iş yaşam dengesi sorunları ve Avrupa Birliği-Türkiye düzenlemeleri
Women's work life balance issues in business life and European Union- Turkey regulations
NAZLIHAN KORAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriYalova ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ORHAN KOÇAK
- Heterogeneity of the factors affecting income inequality and poverty cross country analysis between 2003-2019
Gelir eşitsizliği ve yoksulluğu etkileyen faktörlerin heterojenliği2003'ten 2019'a ülkeler arası analiz
CENK ŞİMŞEK
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Ekonometriİstanbul Teknik Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
DR. AYSUN AYGÜN
- Yoksulluğun yeniden üretim sürecinde toplumsal cinsiyetin yapabilirlikler üzerine etkisi: Erzincan örneği
The effect of social gender on capabilities in the reproduction process of poverty: The case of Erzincan
MELEK ERYENTÜ GÜREL
- Yazılım sektöründe istihdam edilen kadınların bakış açısı ile toplumsal cinsiyet algısı
Gender perception from the perspective of women employed in the software sector
EBRAY KİRAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
İşletmeKahramanmaraş Sütçü İmam ÜniversitesiUluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BURCU ERŞAHAN
- Türkiye'de evde bakım ve ev hizmetlerinde çalışan göçmen kadınlar: Özbekistanlı göçmen kadınlar örneği
Migrant women working in home care and domestic services in Turkey: Migrant women from Uzbekistan
ŞENER YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Sosyolojiİstanbul Ticaret ÜniversitesiUygulamalı Sosyoloji Bilim Dalı
DOÇ. DR. MUSTAFA POYRAZ