A qualitative case study of ELT pre-service teachers: Gains of study abroad and perceptions of ICC
Hizmet öncesi İngiliz dili öğretmeni adaylarının nitel bir durum çalışması: Yurtdışı eğitim kazanımları ve kültürlerarası iletişim yetisi algıları
  1. Tez No: 738514
  2. Yazar: BÜŞRA TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BETİL ERÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yurtdışında Eğitim, Erasmus+, Kültürlerarası İletişim Yetisi, Kültürlerarası Yetkin Konuşmacı, İngilizce Öğretmeni Adayları, Study Abroad, Erasmus+, Intercultural Communicative Competence, Interculturally Competent Speaker, Pre-service English Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma, daha önce kısa dönem Erasmus+ deneyimleri olan İngilizce öğretmen adaylarının yurtdışı eğitim deneyimlerinden edinmiş oldukları kazanımları ve kültürlerarası iletişim yetisine (KİY) dair algılarını araştırdı. Araştırma grubu, son yarıyıllarında uygulama derslerini alan ODTÜ Yabancı Diller Eğitimi Bölümü'ndeki yedi son sınıf öğretmen adayından oluşmaktadır. Araştırmacı nitel yollarla birden fazla türde veri toplamıştır: bir anket, bir çevrimiçi paylaşım platformu (WhatsApp), iki yarı yapılandırılmış bireysel görüşme protokolleri, katılımcıların ödevleri, gözlem görevleri, ders planları gibi uygulamalı ya da yazılı staj dersi dokümanları ve bir video-ders öğretim gözlem protokolü. Katılımcıların bu stajyerlik için yapmış olduğu özgün çalışmaları, bireysel görüşme protokollerinde paylaştıkları algılarını karşılaştırmaya yardımcı olabileceğinden araştırma bulgularının doğruluğunu sağlamlaştırmak amacıyla kullanıldı. Öğretmen adaylarının KİY ve kültürlerarası yetkin konuşmacıyla ilgili algıları ve Türkiye bağlamlarında kültürlerarası iletişim yetisi gelişimine yönelik algıları derinlemesine incelendi. Ayrıca, kendi beyan ettikleri görüşlerin analizi Erasmus+ deneyimine sahip katılımcı İngiliz dili öğretmen adaylarının bu programın yaşamlarına ve çok boyutlu gelişimlerine birçok katkısını hissettiklerini ortaya koydu. Bireyler arasında ortak örüntüler arandığından, kendileri tarafından rapor edilen kazanımların analizi aşağıdaki gibi dört alt tema altında toplanabildi: (1) kişisel, (2) dil, (3) kültürlerarası ve (4) akademik ve mesleki kazanımlar. Algılanan kazanımlar arasındaki farklılıklar, öğretmen adaylarının bireysel farklılıkları ve yurtdışı eğitim deneyimlerinin benzersizliği, motivasyonları, ilgileri ve/veya yurtdışında geçirdikleri süre boyunca kültürlerarası iletişime katılma çabaları ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated perceived gains of study abroad experiences and perceptions of ICC and interculturally competent speaker of pre-service English teachers with previous short-term Erasmus+ experiences. The cohort consisted of seven senior prospective teachers at METU who were in their last semester in the FLE program taking their practicum course. The researcher collected multiple forms of data via qualitative means: a background questionnaire, an online sharing platform (WhatsApp), two semi-structured interview protocols, written and performed practices of the participants' practicum course documents such as assignments, observation tasks, lesson plans, and a video-teaching observation protocol. Their authentic work for this traineeship was used to triangulate the findings as it could further help to compare and contrast their self-reported perceptions of ICC and gains of studying abroad. The prospective teachers' perceptions of ICC and interculturally competent speaker and their perceptions of developing ICC in Turkish settings were explored in-depth. The analysis of self-reported views further revealed that the participant prospective ELT teachers with Erasmus+ mobility experience perceived many contributions of this program to their life and multidimensional development. As common patterns among the individual accounts were sought, the analysis of their self-reported gains could be gathered under four sub-themes as in the following: (1) personal, (2) language, (3) intercultural and (4) academic and professional gains. Discrepancies between their perceived gains could be explained by their individual differences and the uniqueness of their study abroad experience, motivation, interest and/or efforts of engagement in intercultural communication during their time abroad.