EFL teachers' perceptions on task-based language teaching in the context of a preparatory school
Yabancı dil olarak İngilizce öğretmenlerinin bir üniversite hazırlık sınıfı bağlamında görev temelli dil öğretimi algıları ve uygulamalar
  1. Tez No: 738516
  2. Yazar: GÜLPINAR SARMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE SİNEM GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görev, görev temelli dil eğitimi (TBLT), İngiliz dili eğitimi, yaklaşım, English language teaching, task, task-based language teaching, approach
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma bir üniversite hazırlık sınıfında yabancı dil olarak İngilizce eğitimi veren öğretmenlerin görev temelli dil eğitimi hakkındaki algılarını ve uygulama konusundaki düşüncelerini araştırmak ve bu öğretmenlerin görev temelli yöntem hakkındaki fikirlerini ve bu yöntemi sınıflarında kullanıp kullanmadıklarını nedenleriyle birlikte ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçlara ulaşmak için çalışmada Jeon ve Hahn (2006) tarafından geliştirilen öğretmen anketi çalışmaya katılan elli öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Sonuçlar IBM SPSS 22.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Katılımcılar arasından gönüllülük esasına dayanarak seçilen beş kişi ile mülakatlar gerçekleştirilip, sonuçlar tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Nitel ve nicel verilerden elde edilen sonuçlara göre çalışmaya katılan öğretmenlerin çoğunluğunun görev temelli dil eğitimi hakkında pozitif görüşlere sahip olduğu ve sınıflarında uyguladıkları ortaya çıkmıştır. Analiz sonucunda çıkan diğer bilgilere göre görev temelli dil eğitiminin sınıflarda uygulanmasını engelleyen faktörler arasında en yaygın olanların sınıflardaki öğrenci sayılarının yüksekliği ve ders materyallerinin görev temelli dil eğitimi için uygun olmayışı olduğu anlaşılmıştır. Çalışmanın ortaya koyduğu çıkarımlar arasında var olan eğitim sisteminin önerdiği müfredat ve materyallerde yapılabilecek geliştirmeler ile üniversitenin altyapı kaynaklı problemlerinin çözülmesi sonucunda görev temelli dil eğitiminin tercih edilmeme nedenlerinin çoğunlukla ortadan kalkabileceği bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the perceptions and practice preferences of teachers who teach English as a foreign language in a university preparatory class, about task-based language education, and to reveal their ideas about the task-based approach and preferences about using this approach in their classrooms or not, along with the reasons. In order to achieve these goals, the teacher questionnaire developed by Jeon and Hahn (2006) was applied to fifty teachers who participated in the study. The results were analyzed using IBM SPSS 22.0. Interviews were conducted with five people selected on a voluntary basis among the participants, and the results were analyzed by thematic analysis method. According to the results obtained from the quantitative and qualitative data, it was revealed that the majority of the teachers participating in the study had positive views about task-based language education and applied it in their classrooms. According to the other information obtained as a result of the analysis, it was understood that the most common factors preventing the implementation of task-based language education in classrooms were the high number of students in the classrooms and the inadequacy of course materials for task-based language education. Among the implications of the study, there are the reasons for not preferring task-based language education can be eliminated as a result of the improvements that can be made in the curriculum and materials proposed by the existing education system and the solution of the infrastructure-related problems of the university.