Exploring EFL instructors' perceptions of task-based language teaching
İngilizce öğretmenlerinin görev-odaklı dil öğretim yöntemiyle ilgili tutumlarını araştırma
  1. Tez No: 706102
  2. Yazar: HAMZA MEHMOOD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Göreve dayalı dili öğretim, Görev, Yabancı İngilizce Öğretmeni, İngilizce dili öğretimi, TBLT, Task, EFL Teacher, EFL
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Görev temelli dil öğretim yöntemi 1990'lı yıllardan beri yabancı dil öğretiminde önemli bir ilgi alanıdır. Literatürde geleneksel dil öğretim yöntemleri üzerine yapılan birçok araştırmaya karşın, İngilizce öğretmenlerinin görev temelli dil öğretim yöntemine karşı olan tutumlarını ve sınıf-içi uygulanmalarını değerlendiren analizler mevcut değildir. Bu araştırmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin görev temelli dil öğretim yöntemi ile ilgili algılarını, bu metodu sınıf ortamında uygulamayı tercih etme sebeplerini ve bu yöntemi uygulamaktan kaçınma sebeplerini araştırmaktır. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde görev yapan 102 İngilizce öğretmenin katıldığı bir anket uygulandı ve toplanan bilgiler SPSS v25 kullanılarak analiz edildi. Araştırmada elde edilen sonuçlar, çoğu öğretmenin dilde akıcılığı, iletişim kurmayı, etkileşimi, mesaj aktarmayı geliştirme ve dil becerilerinin birlikte öğretimi gibi temel özelliklere sahip bu güncel ve etkili yöntemin farkında olduğunu göstermektedir. Ancak, sınıfta öğrenme ortamı yaratma, sınıfta farklı oturma düzenleri oluşturma ve kalabalık sınıfları yönetme gibi nedenlerden dolayı, bazı öğretmenler görev odaklı dil öğretim yöntemini uygulamaktan kaçınmaktadır. Görev odaklı dil öğretim metodu öğrenciye dilin dört becerisini akıcı olarak kullanma fırsatı veren öğrenci merkezli geleneksel dil öğretimine alternatif güncel bir dil öğretim yöntemidir. Bundan dolayı İngilizce öğretmenleri tarafından yaygın olarak benimsenmeli ve daha iyi öğrenme çıktıları üretmek için dil öğretiminde uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Task-Based Language Teaching has been a major area of interest in foreign language teaching since the 1990s. Much research into traditional teacher-centred methods has been conducted in the literature. However, teachers' perceptions of Task-Based Language Teaching are absent from the analysis. The aim of this research is to explore English language teachers' perceptions of Task-Based Language Teaching, reasons for choosing it to implement and reasons for avoiding implementing Task-Based Language Teaching in the language classroom. To achieve these objectives, a questionnaire was conducted with 102 English language teachers teaching at secondary schools, high schools and universities in İstanbul and the collected data were analysed using SPSS v25. The results show that many teachers are familiar with the principles of this current method and they choose to implement this method as it is a fluency-first, communicative, interactive, meaning-focused method based on integrating language skills. On the other hand, some instructors avoid implementing this method as it can cause some problems with organising classroom into different patterns of interaction and managing large classrooms. Task-Based Language Teaching gives learners opportunities to be fluent in four language skills and is a learner-centred current alternative to traditional teaching methods. Therefore, it should be widely adopted and implemented in language classrooms to produce better learning outcomes.