Women's empowerment through co-operatives: The case of Women's Co-operatives in Izmir
Kooperatifler yoluyla kadınların güçlendirilmesi: İzmir Kadın Kooperatifleri örneği
  1. Tez No: 738535
  2. Yazar: KARDELEN DİLARA CAZGIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA ERGUN ÖZBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Kooperatifleri, Sosyal Dayanışma Ekonomisi, Kadın Güçlenmesi, Çalışmayı Demokratikleştirme, Dönüştürücü Gündemler, Women's Co-operatives, Social Solidarity Economy, Women's Empowerment, Democratizing Work, Transformative Agendas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Son birkaç on yılda, mevcut çok katmanlı krizler ve bunların toplumsal cinsiyet boyutu birçok aktivist, toplumsal hareket ve bilim insanı tarafından geniş çapta eleştirildi. Eleştirilerden hareketle, hayali ekonomik ve sosyal örgütlenmelerin olasılığı çeşitli yöntem ve ilkelerle araştırıldı ve incelendi. Bu tezde, kalkınmaya eleştirel yaklaşımlardan biri olarak, tasavvur edilen ve somut vakalar olarak sosyal dayanışma ekonomisi (SDE) çerçevesinin yollarını izleyerek, feminist kalkınma sonrası teori tartışıldı. Bu tez, kadın kooperatiflerinin, SDE çerçevesinde kadınların güçlendirilmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik yeni bir yol oluşturma potansiyeline nasıl ve ne ölçüde sahip olduğunu analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, kadınların güçlendirilmesine ve cinsiyet eşitliğine, alternatif bir çalışma organizasyonu yaratmaya ve yerelden kadın kooperatifleri aracılığıyla dönüştürücü gündemlere odaklanıyorum. Alternatif modeller, alternatifler yaratmak için potansiyeller ve sınırlamalar aramak, zorlukları, engelleri, stratejileri, ittifakları ve başarıları ile değerlendirilecektir. Bu tezde, SDE çerçevesindeki kadın kooperatiflerinin, kadınların güçlendirilmesini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini, çalışmayı demokratikleştirmeyi ve yerelden dönüştürücü gündemleri desteklemek ve güçlendirmek için çeşitli modeller oluşturduğunu iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In last the few decades, the current multi-layered crises and their gender dimension have been widely criticized by many activists, social movements, and scholars. Starting from the criticisms, the possibility of the imaginary economic and social organizing has been researched and investigated through various methods and principles. In this thesis, the feminist post-development has been discussed, following the pathways of the social solidarity economy (SSE) framework, as envisioned and tangible cases, as one of the critical approaches to development. This thesis aims to analyze how and to what extent women's co-operatives have the potential capacity to create a new path towards women's empowerment and gender equality within SSE framework. Therefore, I focus on women's empowerment and gender equality, creating an alternative organization of work, and transformative agendas from local through women's co-operatives. Seeking the alternative models, potentials, and limitations to create alternatives will be evaluated by their challenges, obstacles, strategies, alliances, and achievements. In this thesis, it is claimed that women's co-operatives from the SSE framework create a variety of models to support and strengthen women's empowerment and gender equality, democratizing work, and transformative agendas from the local.