Üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımı üzerine sosyolojik bir inceleme: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi örneği
A sociological examination on social media use of university students: The case of Muğla Sıtkı Koçman University
  1. Tez No: 738562
  2. Yazar: İDRİS YURĞUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER DURDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Internet, Social Media, Leisure, Consumption Culture, Social Life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İnsan tarihsel yaşamın her döneminde farklı iletişim kanalları üzerinden sosyal yaşamının inşasını gerçekleştirmiştir. Bu inşa, yazının icadından internetin ortaya çıkmasına kadar olan süreci kapsar. Nitekim internetin ortaya çıkması, bilginin hızlıca yayılmasını ve haberleşmenin kolaylaşmasının önünü açmıştır. Böylelikle artık sınırların olmadığı bireyin tüm özel yaşantısını sanal dünyaya taşıdığı bir sosyal medya platformu meydana gelmiştir. Sosyal medyanın ortaya çıkması artık küreselleşen dünyada kaçılmaz bir hale gelmiştir. Söz konusu sosyal medyayı bu kadar cazip kılan; popüler ve gerçek yaşamın doğasına uzak oluşudur. Toplumsal yaşamın değer ve normlarından bağımsız olan sosyal medyayı en çok kullanan grup ise hiç kuşkusuz gençlerdir. Gençlerin sosyal medyayı bu kadar tercih etmesi sosyolojik problemleri de beraberinde getirmiştir. Bu bağlam kapsamında araştırmada üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanım davranışlarının; boş zaman, tüketim kültürleri ve sosyal yaşam alanlarını nasıl şekillendirdiği üzerine durulacaktır. Anahtar Kelimler: İnternet, Sosyal Medya, Boş zaman, Tüketim Kültürü, Sosyal Yaşam
Özet (Çeviri)
Man has built his social life through different communication channels in every period of his historical life. This construction covers the process from the invention of writing to the emergence of the internet. As a matter of fact, the emergence of the internet paved the way for the rapid spread of information and the facilitation of communication. Thus, a social media platform has emerged where there are no borders anymore, where the individual carries his entire private life to the virtual world. The emergence of social media has become inevitable in the globalizing world. What makes the said social media so attractive; popular and far from the nature of real life. The group that uses social media the most, which is independent of the values and norms of social life, is undoubtedly the youth. The fact that young people prefer social media so much has brought along sociological problems. In this context, the research will focus on how the social media usage behaviors of university students shape their leisure time, consumption cultures and social life areas.