Resim sanatında fantastik realizm
Fantastic realism in pictorial art
- Tez No: 738598
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA KÜÇÜKÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Fantastik, Fantastik Realizm, Sanat, Resim, Fantasy, Fantastic Realism, Art, Painting
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Fantastik konulara tarih boyunca hep ilgi olmuştur. Fantastik konu ve olaylar, hayatımızda birçok alana olduğu gibi sanata da nüfus etmiş, özellikle düşsel olanın gerçeklik algısı ile anlatımına katkı sağlamıştır. Edebiyat, mimari, müzik, sinema gibi birçok sanat dalına tesir ettiği gibi resim sanatında da etkisini göstermiştir. Resim sanatında fantastik imgelerin, konuların ve aktarım üslubunun Klasik Dönemde temellendiği söylenebilir. İlk örnekleri 15. yüzyılda Rönesans sanatı içindeki fantezist ressamlarda görmekteyiz. Rönesans'ın ilk fantezist ressamlarından Sandro Botticelli ve Hieronymus Bosch ile başlayan bu serüven, Barok Döneminde devam ederek kendini 19. yüzyıl Sembolizmine kadar bırakır. Sembolistlerle birlikte resim sanatında fantastik etkiler ilk kez literatüre geçer. Ardından Dada ve Sürrealizm gibi akımların doğmasıyla devam etmiş ve Fantastik Realizm bir grup sanatçının Viyana Fantastik Gerçekçilik Okulu'nu kurmasıyla sanat literatürüne geçmiştir. Bu araştırmanın amacı; resim sanatında Fantastik Realizmin gelişim sürecini sanatçı ve eser örnekleri ile ele alıp değerlendirmek, sanat akımlarının birbirleri ile olan etkileşimden bahsetmek ve okuyucuya bu alanda yararlanabileceği bir kaynak oluşturmaktır. Girişten sonra ikinci bölümde fantastik sanat ve Fantastik Realizm konuları anlatılmış, üçüncü bölümde Fantastik Realizmin oluşumunda katkısı olduğu düşünülen akımlar ve bu akımlardaki fantezist sanatçılar üzerinde durulmuş, sanatçıların fantastik ögeler içerdiği düşünülen eserler seçilmiş ve eser analizleri yapılmıştır. Son bölümde 20. yüzyıldan günümüze kadar geçen süreçte sanat akımları içinde fantastik realist tarzda eser üreten sanatçılara değinilmiş, seçilen eserleri incelenmiş ve konu bağlamında yapılan uygulama çalışmaları ele alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fantastic subjects have always attracted attention throughout history. Fantastic subjects and events have permeated art as well as many other areas of our lives, and they especially contributed to the expression of the imaginary with the perception of reality. Fantastic events have influenced many branches of art such as literature, architecture, music and cinema, as well as in the art of painting. It can be said that fantastic images, subjects and transmission style in the art of painting were based in the Classical Period. The first examples are seen in the fantasist painters in the Renaissance art in the 15th century. This adventure, which started with Sandro Botticelli and Hieronymus Bosch, one of the first fantasist painters of the Renaissance, continued in the Baroque Period and showed itself until the Symbolism of the 19th century. With the Symbolists, fantastic effects in the art of painting are in literature for the first time. Then, it continued with the emergence of movements such as Dada and Surrealism, and Fantastic Realism entered the art literature with the founding of the Vienna School of Fantastic Realism by a group of artists. The purpose of this research is to evaluate the development process of Fantastic Realism in the art of painting with examples of artists and works, to talk about the interaction of art movements with each other and to create a resource that the reader can benefit from in this field. After the introduction, fantastic art and Fantastic Realism are explained in the second part, in the third part, the movements that are thought to contribute to the formation of Fantastic Realism and the fantasy artists in these movements are emphasized, the works of the artists that are thought to contain fantastic elements are selected and the work analyzes are made. In the last part, the artists who produced fantastic realist works in art movements in the period from the 20th century to the present were mentioned, their selected works were examined and the application studies in the context of the subject were evaluated.