Acil servise travma nedeni ile gelen hastaların analizi
Coming to the emergency department due to trauma analysis of patients
  1. Tez No: 738653
  2. Yazar: TAMER DURDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL KAVALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Travma Skorlama Sistemleri, Revize Travma Skoru, Travma ġiddet, Trauma, Trauma Scoring Systems, Trauma Scoring, Strength of Trauma
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Travma skorlama sistemleri, hastanın durumunun ciddiyetini belirlemede ve prognozu öngörmede yaygın bir Ģekilde kullanılmaktadır. En iyi travma skorlama sistemlerinden biri olan RTS, travma hastalarında mortalite ve morbiditeyi tahminde yüksek oranda belirleyicidir. RTS fizyolojik bir skorlama sistemi olup, tavma hastalarının durumlarını erken dönemde belirleyerek etkin tedavi yapılmasını sağlamaktadır. Bu çalıĢmada RTS kullanarak travma oluĢ zaman dilimi ile travma Ģiddeti, travma türü, etkilenen vücut bölümü ve etkilenen cinsiyet, istenen konsültasyonlar ve hastanın sonlanması arasındaki iliĢkiyi saptamayı amaçladık. AraĢtırmaya Ankara Numune Eğitim ve AraĢtırma Hastanesi Acil Servisi‟ne travma ile baĢvuran toplam 1267 hastanın demografik verileri, baĢvuru anındaki vital bulguları, travma mekanizması ve Ģekli, GKS, SS, SKB ve tüm anatomik yaralanmaları, istenen konsültasyolar ve hastaların sonlanımları taburcu veya yatıĢ Ģeklinde formlara kaydedildi. Hastaların RTS hesaplandı. Hastalarımızın yaĢ ortalaması 35.3±15.4 ve %75.4‟si erkek olarak tespit edildi. En sık travma Ģekli motorlu araç kazaları (%55.8) olarak bulundu. Künt travma mekanizması belirgin oranda (%83.1) fazla olup en çok travmaya maruz kalan anatomik bölge; üst ekstremite (%44.8) olarak belirlendi.Orbita yaralanması olan multitravmalı hastaların RTS leri diğer yaralanma türlerine göre daha düĢük tespit edildi. Hastaların GKS ortalaması ise 14.5±0.9 bulundu. Hastaların %85.5‟ünün taburcu edildiği, AS de eksitus görülmemesi ise GKS si düĢük olan hastaların acil ameliyata alınmasına veya yoğun bakımlara yatırılmalarına bağlandı. Hasta sonlanımlarının tahmininde, RTS si düĢük olan travmalı hastaların yatıĢ ve tedavilerinin cerrahi olacağı yönünde çok güçlü ve anlamlı bir korelasyon tespit edildi (p= 0.0001). 39 RTS travma hastalarında, hastane öncesi ve acil servislerde, özellikle altın saatlerde kolay uygulanabilir, uyarıcı nitelikte ve vazgeçilmez bir travma triaj skorlaması olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Trauma scoring system is widely used to determine the severity of patient‟s status and prognosis. RTS that is one of the best trauma scoring systems has a high incidence of determinant in prediction of mortality and morbidity of trauma patients. A physiologic scoring system, RTS, determines the status of trauma patients in early period for effective treatments. In this study, by using RTS, we investigated the relationship between the time span of being trauma and the variables severity of trauma, type of trauma, affected body part, requested consultations, end of patient, and gender. The research data were collected from 1267 patients who applied to the Ankara Numune Training and Research Hospital Emergency Service with trauma. The patients‟ demographic data, vital findings (symptoms) at the application time, the trauma mechanism and its type, GKS, SS, SKB, all anatomical injuries, requested consultations, and end of patient either discharge or type of hospitalize were recorded on the forms. RTS were calculated for the patients. The average age of the patients was determined as 35.3±15.4. Male ratio of the patients was 75.4%. The most frequent trauma type was resulted from motor vehicle accident (55.8%). While mechanism of blunt trauma was significantly at a high rate (83.1%), the anatomical region most exposed to trauma was upper (44.8%). RTS scores of multi-trauma patients who had orbita injuries were found lower compared to those of the patients having other injury types. The average GKS of the patients was found as 14.5±0.9. 85.5%of the patients were discharged. If exitus was not observed in AS, the patients having low GKS were taken under an emergency operation or intensive care unit. In end of patients predictions, a very strong and significant correlation (p= 0.0001) was found between the surgical treatment and intevention decision And the patients who has low RTS. 41 RTS can be easily used for trauma patients in prehospital and emergency service particularly at the golden time. RTS can be an trauma triaj scoring serving as a warning.