Anksiyete bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde inflamasyon ve oksidatif stresin incelenmesi
Examination of inflammation and oxidative stress in children and adolescents with anxiety disorders
- Tez No: 738676
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete bozukluğu, çocuk ergen, inflamasyon, oksidatif stres, SSRI, Anxiety disorder, child and adolescent, inflammation, oxidative stress, SSRI
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: AB etyolojisinde oksidatif stres ve inflamasyon rol alabilmektedir. Literatürde AB tedavi sürecinin oksidatif stres ve inflamasyona etkisinin araştırıldığı yeterli çalışma yoktur. Bu çalışmanın amacı, AB olan çocuk ve ergenlerde inflamasyon ve oksidatif stres parametrelerini değerlendirmek ve 3 aylık tedavi sürecinin bu parametreler üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Yöntem: Çalışma, DSM-5 kriterlerine göre AB tanısı olan 40 hasta (7-17 yaş) ile yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik statü olarak eşleştirilmiş 41 SK'yi içermektedir. AB tanısı koymak ve diğer psikiyatrik bozuklukları dışlamak için ÇDŞG-ŞY-DSM-5-T kullanılmıştır. Oksidatif stresle ilgili parametrelerden tiyol-disülfit dengesi, İMA, NO, iNOS, nitrozotiyol ve rutin kan tetkiklerindeki inflamasyonla ilgili parametreler ve akut faz reaktanları olan CRP ve ESH düzeyleri değerlendirilmiştir. AB hastalarının tedavisine başlanmadan önceki venöz kan örnekleri SK ile karşılaştırılmış ve tedaviden 3 ay sonraki değişim incelenmiştir. Bulgular: Tedaviden önce AB hastalarında oksidatif stresle ilgili disülfit, disülfit/native tiyol, disülfit/total tiyol, İMA düzeyleri SK'lere göre anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Ayrıca AB hastalarının plazma native tiyol/total tiyol düzeyleri SK'lere göre anlamlı olarak düşük saptanmıştır. AB hastalarının inflamasyon belirteçlerinden NLO, PLO ve ESH düzeyleri SK grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Tedavi sonrasında AB hastalarının serum disülfit düzeyleri anlamlı olarak azalmıştır. Tedavi sonrasında AB hastalarının CRP ve ESH düzeyleri de anlamlı olarak azalmıştır. Tartışma ve Sonuç: Sonuç olarak, AB olan çocuk ve ergenlerde oksidatif stres ve inflamasyonda artış saptanmıştır. Bununla birlikte, 3 aylık tedavi sonrasında oksidatif stres ve inflamasyonun azaldığı saptanmıştır. Ancak, AB tedavisi ile oksidatif stres ve inflamasyon arasındaki değişimi değerlendirmek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Oxidative stress and inflammation may play a role in the etiology of AD. There are not enough studies investigating the effect of AD treatment process on oxidative stress and inflammation. The aim of this study is to evaluate the parameters of inflammation and oxidative stress in children and adolescents with AD and to reveal the effects of the 3-month treatment period on these parameters. Methods: The study included 40 patients (7-17 years old) with AD diagnosis according to DSM-5 criteria and 41 HCs matched for age, gender and socioeconomic status. K-SADS-PL-DSM-5 was used to diagnose AD and exclude other psychiatric disorders. Thiol-disulfide balance, IMA, NO, iNOS, nitrosothiol parameters related to oxidative stress and inflammation related parameters in routine blood tests and acute phase reactants CRP and ESR levels were evaluated. Venous blood samples before starting the treatment of AD patients were compared with HC and the change after 3 months of treatment was examined. Results: Before treatment, disulfide, disulfide/native thiol, disulfide/total thiol, NO and IMA levels related to oxidative stress were found to be significantly higher in AD patients compared to HCs. In addition, plasma native thiol/total thiol levels of AD patients were found to be significantly lower than HCs. NLR, PLR and ESR levels of inflammation markers in AD patients were found to be significantly higher than those in the HC group. After treatment, serum disulfide levels of AD patients decreased significantly. After treatment, CRP and ESR levels of AD patients also decreased significantly. Discussion and Conclusion: As a result, an increase in oxidative stress and inflammation was found in children and adolescents with AD. Besides, it was determined that oxidative stress and inflammation decreased after 3 months of treatment. However, further studies are needed to evaluate the variation between AD treatment and oxidative stress and inflammation.