Travma sonrası stres bozukluğu hastalarında interlökin-4, interlökin-17, interferon gama,beyaz kan hücresi (WBC), eosinofil, nötrofil ve monosit düzeylerinin çalışılması
'investigation of interleukin-4, interleukin-17, interferon gamma, white blood cell (WBC), eosinophil, neutrophil, and monocyte levels in patients with post-traumatic stress disorder'
- Tez No: 916427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Travma sonrası stres bozukluğu, interlökin-4, interlökin-17, interferon gama, sosyodemografik özellikler
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmayı yaparken travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gelişen kişilerde interlökin-4, interlökin-17, interferon gama, beyaz kan hücresi (WBC), eosinofil, nötrofil ve monosit düzeylerinin TSSB etiyolojisindeki rolünü ve bunun sosyodemografik ve klinik özellikler ile ilişkisini inceledik. Çalışmamızda inflamasyonun TSSB'deki potansiyel rolüne ve terapötik yaklaşımlara katkı sağlamasını amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 2023 yılında yaşanan Kahramanmaraş depremleri sonrası Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri polikliniğine başvuran 18-65 yaş arsı kişilerden DSM–5-TR tanı kriterlerine göre TSSB tanısı konulan 53 hasta ve 53 sağlıklı kontrol grubu rastgele seçilerek dâhil edildi.TSSB tanısı konulan hastalardan ve kontrol grubundan kan örnekleri alındı, eliza kitleri kullanılarak plazma, interlökin-4, interlökin-17,interferon gama düzeyleri ve tam kan sayımı çalışılarak beyaz kan hücresi, eosinofil, nötrofil ve monosit düzeyleri karşılaştırıldı. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, klinik global izlenim ölçeği, travma sonrası stres bozukluğu kısa ölçeği, Hamilton anksiyete değerlendirme ölçeği, Hamilton depresyon değerlendirme ölçeği uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda vaka ve kontrol grubu arasında interlökin-4, interlökin-17 ve interferon gama düzeyleri arasında fark bulunmadığı, çalışan kişilerde bu belirteçlerin daha yüksek olduğu, erkeklerde beyaz kan hücresi ve monosit sayısının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca vaka grubunda kontrol grubuna göre; eğitim süresinin daha düşük olduğu, evli, çocuk sahibi olan, çalışan, sigara içen, ailede psikiyatrik hastalık öyküsü olan, alt gelir düzeyine sahip ve evi hasarlı yakını olan kişi sayısının daha fazla olduğu görülmüştür. Sonuç: Vaka ve kontrol grubu arasında interlökin-4, interlökin-17 ve interferon gama düzeyleri arasında istatistiksel bir fark bulunmadığı; eğitim süresi, medeni durum, çocuk sahibi olma, çalışma durumu, sigara içme, ailede psikiyatrik hastalık öyküsü, ekonomik durum, evi hasarlı yakını olması durumu gibi sosyodemografik özelliklerin farklı olduğu görülmüş; TSSB risk faktörlerinin belirlenmesinin erken tanı ve tedavi stratejileri için yol gösterici olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objectives: While conducting this research, we examined the role of interleukin-4, interleukin-17, interferon gamma, white blood cell (WBC), eosinophil, neutrophil and monocyte levels in the etiology of PTSD in people who developed post-traumatic stress disorder (PTSD) and its relationship with sociodemographic and clinical features. In our study, we aimed to contribute to the potential role of inflammation in PTSD and therapeutic approaches. Material and Methods: In the study, 53 patients between the ages of 18-65 who applied to the Dicle University Faculty of Medicine Psychiatry out patient clinic after the Kahramanmaraş earthquakes in 2023, diagnosed with PTSD according to the DSM-5-TR diagnostic criteria, and 53 healthy control groups were randomly selected and included. Blood samples were taken from patients diagnosed with PTSD and the control group. Using ELISA kits, plasma, interleukin-4, interleukin-17, interferon gamma levels and complete blood count were studied, and white blood cell, eosinophil, neutrophil and monocyte levels were compared. Sociodemographic data form, clinical global impression scale, post-traumatic stress disorder short scale, Hamilton anxiety assessment scale, Hamilton depression assessment scale were applied to all participants. Findings: In our study, it was observed that there was no difference in interleukin-4, interleukin-17 and interferon gamma levels between the case and control groups, these markers were higher in working people, and the number of white blood cells and monocytes was higher in men. Additionally, in the case group compared to the control group; It has been observed that the number of people with lower education years, who are married, have children, work, smoke, have a family history of psychiatric illness, have lower income levels and have relatives with damaged homes is higher. Results: It was found that there was no statistical difference in interleukin-4, interleukin-17, and interferon gamma levels between the case and control groups; however, sociodemographic characteristics such as education level, marital status, having children, employment status, smoking, family history of psychiatric illness, economic status, and having a relative with a damaged home were observed to differ. It is suggested that identifying PTSD risk factors could guide early diagnosis and treatment strategies. KeyWords: Post-traumatic stress disorder, interleukin-4, interleukin-17, interferon gamma, sociodemographic characteristics.