Kâğıthane İlçesi'nin gelişimi ve mekânsal analizi
Development and spatial analysis of Kâğıthane District
  1. Tez No: 738766
  2. Yazar: UFUK KESGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, Kâğıthane, Sanayisizleşme, Arazi Kullanımı, Mekânsal Gelişim, Istanbul, Kâğıthane, Deindustrialization, Land Use, Spatial Development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu tez çalışmasında Kâğıthane İlçesi'nin mekânsal gelişimi coğrafi açıdan incelenmiş ve bu doğrultuda analizler yapılmıştır Çalışmanın birinci bölümünde Kâğıthane'nin fiziki coğrafya özellikleri ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Kâğıthane'nin jeolojik ve jeomorfolojik özellikleri, iklim özellikleri, toprak özellikleri, bitki örtüsü ve su kaynakları ayrıntılı olarak çalışılmıştır. İkinci bölümde Kâğıthane'nin yerleşim ismi ile ilgili görüşlere yer verilmiş ve Kâğıthane'nin Osmanlı öncesi ve Osmanlı dönemi tarihi incelenmiştir. Üçüncü bölümde Kâğıthane'nin nüfusu ve nüfusun özellikleri TÜİK'ten elde edilen verilerin incelenmesi ve yorumlanmasıyla ortaya konulmuştur. Kâğıthane İlçesi'nin nüfusu, nüfusunun yaş ve cinsiyet yapısı, nüfusunun bağımlılık oranı ve medyan yaş, mahallelerinin nüfusu, doğum ve ölüm sayıları, nüfusun eğitim durumu ve göçler; veriler doğrultusunda yorumlanarak sahanın nüfuslanma süreci nitelik ve nicelik bakımından etraflıca ele alınmış ve değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde Kâğıthane İlçesi'ndeki ekonomik fonksiyonlar çeşitleriyle irdelenmiştir. Bu bağlamda ilçedeki ekonomik ve sosyal fonksiyonlar insan -mekân ilişkisi kapsamında tarihi süreç içinde anlatılmıştır. Beşinci bölümde Kâğıthane'nin mekânsal gelişimi ve analizi; arazi kullanımı ve zaman içinde arazi kullanımında meydana gelen değişimler, bölgedeki sanayisizleşme süreci ve kentsel dönüşüm mahalle ölçeğinde ve genel olarak incelenmiştir. Ayrıca Kâğıthane'de konut sayıları ve bina nitelikleri hakkında bilgi verilmiştir. Altıncı bölümde ise sonuç ve öneriler coğrafi bakışla ortaya konulmuş ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the spatial development of Kâğıthane District has been examined geographically and analyzed accordingly In the first chapter of the study, the physical geography characteristics of Kâğıthane were discussed and evaluated. Geologic and geomorphologic characteristics, climate characteristics, soil characteristics, vegetation and water resources of Kâğıthane were studied in detail. In the second chapter, opinions about the settlement name of Kâğıthane are given and the pre-Ottoman and Ottoman history of Kâğıthane is analyzed. In the third chapter, the population and population characteristics of Kâğıthane are presented by analyzing and interpreting the data obtained from TurkStat. The population of Kâğıthane District, the age and gender structure of the population, the dependency ratio and median age of the population, the population of its neighborhoods, the number of births and deaths, the educational status of the population and migrations are interpreted in line with the data, and the population process of the area is discussed and evaluated in terms of quality and quantity. In the fourth chapter, the economic functions in Kâğıthane District are analyzed with their types. In this context, economic and social functions in the district are explained in the historical process within the scope of human-space relationship. In the fifth chapter, the spatial development and analysis of Kâğıthane, land use and changes in land use over time, deindustrialization process in the region and urban transformation are examined at the neighborhood scale and in general. In addition, information on the number of housing units and building qualities in Kâğıthane is provided. In the sixth chapter, conclusions and recommendations are presented from a geographical perspective and evaluations are made.