Montesquieu'nün güçler ayrılığı düşüncesi
Montesquieu's thought of the seperation of powers
- Tez No: 738779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN NAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: güçler ayrılığı, dengeler ve frenler ilkesi, karma yönetim, Montesquieu, özgürlük, the seperation of powers, mixed government, principle of checks and balances Montesquieu, liberty
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
18. yüzyıl aydınlanma çağı düşünürlerinden Montesquieu, Kanunların Ruhu Üzerine adlı eserinde siyaset ile ilgili pek çok konuyu ele almaktadır. Tezimizde incelemek üzere seçtiğimiz konu ise düşünüre göre siyasi özgürlüğün gerçekleşmesini sağlayan güçler ayrılığı kavramıdır. Günümüzde hala önemini koruyan bu kavram, çalışmamızda Montesquieu'nün perspektifinden incelenecektir. Bu bağlamda, çalışma üç esas bölüme ayrılmaktadır. Birinci bölümde, güçler ayrılığı kuramının düşünsel kökenleri ele alınacaktır. İkinci bölümde, Montesquieu'nün; hayatı, kişiliği, yöntemi ve önemli eserleri incelenecektir. Üçüncü bölümde siyasal özgürlükle birbirlerine sıkı sıkıya bağlı olan güçler ayrılığı kavramına Montesquieu'nün verdiği anlam incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Montesquieu, one of the 18th century enlightenment thinkers, examines with many issues related to politics in his work called On the Spirit of Laws. The two topics that we chose to examine in our thesis, in relation to each other, are separation of powers and liberty. The subject we have chosen to examine in our thesis is the concept of separation of powers, which ensures the realization of political liberty, according to the thinker. This concept, which still maintains its importance today, will be examined from Montesquieu's perspective in our study. In this context, the study is divided into three main parts. In the first part, the intellectual origins of the separation of powers theory will be discussed. In the second part, Montesquieu's; his life, personality, method and important works will be examined. In the third chapter, the meaning given by Montesquieu to the concept of separation of powers, which is closely related to political liberty, will be examined.