Öğretmen adaylarının lisansüstü eğitime yönelik tutumları ile akademik motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between preservice teachers' attitudes towards graduate education and academic motivations
  1. Tez No: 738783
  2. Yazar: EBRU KALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TAŞGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: lisansüstü eğitim, tutum, motivasyon, akademik motivasyon, graduate education, attitude, motivation, academic motivation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının lisansüstü eğitime yönelik tutumları ile akademik motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören öğretmen adayları oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Lisansüstü Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”ile“Akademik Motivasyon Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerden, Mann Whitney U ile Kruskal Wallis testinden ve Spearman Sıra Farkları Korelasyon Katsayısı'ndan yararlanılmıştır. Bulgular: Öğretmen adaylarının genel olarak lisansüstü eğitime yönelik tutum ölçeği maddelerine olumlu yönde görüş belirttikleri ve akademik motivasyonlarının yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Çalışma kapsamında ele alınan değişkenlerden cinsiyet, öğrenim görülen anabilim dalı, sınıf düzeyi, bilimsel araştırma yapmaya ilgi duyup duymama ve lisansüstü eğitim yapıp yapmama isteğine göre anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç: Öğretmen adaylarının lisansüstü eğitime yönelik tutumlarında ve akademik motivasyonlarında cinsiyet değişkeni açısından kadın öğretmen adayları lehine, sınıf düzeyi açısından 1. sınıftaki öğretmen adayları lehine, bilimsel araştırma yapmaya ilgi duyan ve lisansüstü eğitim yapmak isteyen öğretmen adayları lehine anlamlı farklılıklar mevcuttur. Sonuç olarak öğretmen adaylarının lisansüstü eğitime yönelik tutumları ile akademik motivasyonları arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the relationship between preservice teachers' attitudes towards graduate education and their academic motivations. Method: Correlational survey model, which is one of the quantitative research methods, has been used in the research. The sample of the research consists of preservice teachers studying at Atatürk University Kazım Karabekir Faculty of Education.“Attitude Scale Towards Graduate Education”and“Academic Motivation Scale”have been used as data collection tools in the research. In the analysis of the data, descriptive statistics, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test and Spearman's Rank Correlation Coefficient have been used. Findings: It is understood that preservice teachers generally express positive views on the items of the attitude scale towards graduate education and their academic motivations are high. Among the variables considered in the study, significant differences are found according to gender, department, grade level, interest in scientific research and willingness to do graduate education. Result: There are significant differences in the attitudes towards graduate education and academic motivations of preservice teachers education in favor of female pre-service teachers in terms of gender, in favor of 1st grade preservice teachers in terms of grade level, and in favor of preservice teachers who are interested in doing scientific research and want to do graduate education. As a result, there is a positive and significant relationship between preservice teachers' attitudes towards graduate education and their academic motivations.