Türkiye'de politik sinemanın dönemsel incelenmesi
Periodic review of political cinema in Turkey
  1. Tez No: 738872
  2. Yazar: AYDIN BEDİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sinema, Politik Sinema, Üçüncü Sinema, Türk Sineması, Cinema, Political Cinema, Third Cinema, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Geçmişten günümüze sürekli bir değişim ve gelişim içinde olan sinemada, çok sayıda konunun iyi ya da kötü işlenmesi ve değişik açılarından ele alınması etkin bir gücünün olduğunu göstermektedir. Bu açıdan sinema bir sanat dalı olmasının dışında kitleleri etkileyebilen bir kitle iletişim aracı niteliği taşımaktadır. Kendisine özgü bir anlatım diliyle dünya genelinde geniş kitleler tarafından kabul görmüş ve daha fazla tüketilmeye başlamıştır. Sinemanın bu yönünü keşfeden siyasi ve ekonomik açıdan güçlü olan ülkeler kendi kültürlerini başka toplumlara yaymak ve kitleleri yönlendirmek amacıyla sinemayı da kullanmışlardır. Böylece politik sinema denen tür ortaya çıkmıştır. Siyasi, ekonomik, toplumsal sorunları konu edinen Politik Sinema, eğlence anlayışlı Hollywood sinemasına ve bireysel konuların ağırlık kazandığı Avrupa Sinema'sına karşı devrimci bir nitelik taşımaktadır. Toplumsal gerçekleri aktaran politik sinema Türk Sinema'sında da kendisini göstermiştir. Bu türün özelliklerini yansıtan çok sayıda film çekilmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi Türk Sineması da ülkede gerçekleşen politik olaylardan etkilenmiş ve bu olayların yansımaları filmlerde aktarılmıştır. Bu noktada tez kapsamında, Türkiye'deki 1970'den 2000'e kadar olan politik dönem içerisinde örnek filmlerin de analizi yapılarak politik sinemanın dönemsel incelenmesi yapılarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In cinema, which is in constant change and development from past to present, the processing of a large number of issues, good or bad, and the treatment of them from different angles shows that it has an effective power.From this point of view, cinema is a mass media that can influence the masses, in addition to being an art branch. It has been accepted by a wide audience around the world with a unique expression language and has started to be consumed more and more. Politically and economically powerful countries that have discovered this aspect of cinema have also used cinema to spread their own culture to other societies and direct the masses. Therefore, the genre called political cinema has appeared. Political Cinema, which deals with political, economic and social problems, has a revolutionary nature in relation to Hollywood cinema with an understanding of entertainment and European Cinema, where individual issues gain weight. Political cinema, which conveys social realities, has also shown itself in Turkish Cinema. Many films have been shot that reflect the features of political cinema. As in the whole world, Turkish Cinema has been affected by the political events taking place in the country and the reflections of these events have been conveyed in the films. At this point, within the scope of the thesis, the study was completed by analyzing the sample films during the political period from 1970 to 2000 in Turkey and conducting a periodic study of political cinema.