Beden tüketimi bağlamında estetik cerrahi operasyonların sosyolojik analizi: Ankara ili örneği
Sociological analysis of aesthetic surgery operations in the context of body consumption: Sample of Ankara
  1. Tez No: 739109
  2. Yazar: HATİCE ÇARBOĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Sosyolojisi, Estetik Cerrahi Operasyonlar, Beden Tüketimi, Body Sociology, Aesthetic Surgery Operations, Body Consumptio
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu araştırmada estetik cerrahinin yükselişi ve arka planında yatan sebeplerin beden sosyolojisi bağlamında bütünlüklü bir çerçeveyle ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda estetik cerrahi operasyonları gerçekleştiren doktorlar ve estetik cerrahi operasyonları geçiren hastalar ile yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak nitel bir araştırma yürütülmüştür. Araştırma verilerine göre geçmişte popülaritesi olmayan, yaptırıldığında diğer bireylerden gizlenen estetik cerrahi müdahaleler günümüz kapitalist tüketim toplumlarında popülerlik kazanmıştır. Bu popülaritenin arka planında estetik cerrahi operasyonların tıbbi olarak yaygınlaşmasının yanı sıra bir tüketim metasına dönüşmüş olması yatmaktadır. Bu dönüşüm sürecinde etkili olan faktörleri postmodern tüketim dünyası, madya araçları, moda, akran ve çevre etkisi, beden aracılığıyla görünür olma, beğenilme isteği vb. şeklinde sıralamak mümkündür. Saha çalışması sürecinde elde edilen bu veriler çalışmanın teorik planı çerçevesinde analiz edilerek sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the increase of aesthetic surgery and underlying causes with holistic framework in the context of body sociology. For this purpose, a qualitative research was conducted using semi-structured interview technique with doctors who performed aesthetic surgery operations and patients who had undergone aesthetic surgery operations. According to research data, aesthetic surgical interventions that were not popular in the past and that were hidden from other people when performed, have gained popularity in today's capitalist consumer societies. In the background of this popularity, besides the medical spread of aesthetic surgery operations, it has become a consumption commodity. The factors that are effective in this transformation process are possible to sort the postmodern world of consumption, media tools, fashion, peer and environment influence, being visible through the body, the desire to be liked, etc. These data obtained during the fieldwork process have presented by analyzing within the framework of the theoretical plan of the study.