Ön salıncak kolu yapısal optimizasyonu
Structural optimization of front lower arm
  1. Tez No: 739267
  2. Yazar: AÇELYA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hyperworks, Optimizasyon, Şekil Optimizasyonu, Topoloji Optimizasyonu, Salıncak Kolu, Yorulma Analizi, Hyperworks, Optimization, Shape Optimization, Topology Optimization, Trailing Arm, Fatigue Analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Ön salıncak kolu, yere paralel olacak şekilde; amortisör, komuta parmağı ve motor beşiğine bağlanarak, lastik ve jant birleşiğini yanal olarak sabitlemek için kullanılır. Otomotiv endüstrisinde, kaliteyi koruyarak araç maliyetini ve ağırlığını azaltmak temel hedefler arasında yer almaktadır. Bu amaçla, bu çalışmada, ön salıncak kolu üzerinde yapısal optimizasyon çalışmaları yapılarak, farklı teknik özelliklerde ön salıncak kolları tasarlanarak, nümerik analizleri gerçekleştirilecektir. Tezin amacı, topoloji optimizasyon metodunu kullanarak, ele alınan ön salıncak kolunun geometrisinde değişiklikler yaparak, malzeme miktarını minimuma düşürerek, parça dayanımını koruyacak şekilde, ağırlığı ve maliyeti azaltılmış yeni bir ön salıncak kolu modeli oluşturmaktır. Günümüz analiz programları, optimizasyon yöntemlerini kullanmamıza izin vererek, fiziki testler öncesinde, farklı tasarımdaki parçaların, dayanımsal davranışları hakkında bize fikir verir ve bize optimizasyon fırsatları sağlar. Bu tezde, katı modelleme, sonlu elemanlar yöntemi, optimizasyon metotları kullanılacaktır. Katı modelleme için Catia, optimizasyon çalışmaları için Hypermesh kullanılacaktır. Amaç yer değiştirme, gerilme gibi kısıtları sağlayarak en uygun tasarımı bulabilmektir.
Özet (Çeviri)
Front trailing arm, parallel to the ground; it is used to fix the tire and wheel joint laterally by connecting to the shock absorber, to the front knuckle and to the subframe. In the automotive industry, reducing the cost and weight of vehicles while maintaining quality is among the main goals. For this purpose, in this study, structural optimization studies will be carried out on the front trailing arm, and numerical analysis will be carried out by designing front trailing arms with different technical specifications. The aim of the thesis is to create a new lower arm model with reduced weight and cost by using the topology optimization method, making changes in the geometry of the lower arm, minimizing the amount of material, and maintaining the strength of the part. Today's analysis programs allow us to use optimization methods, give us an idea about the strength behavior of parts of different designs before physical tests, and provide us optimization opportunities. In this thesis, solid modeling, finite element method, optimization methods will be used. Catia will be used for solid modeling and hypermesh for optimization studies. The aim is to find the most suitable design by providing constraints such as displacement, stress.