Selahaddin Eyyübi Işıksal'ın hayatı, eserleri ve Türk mûsikîsi çalışmaları
Selahaddin Eyyubi Işıksal's life, works and Turkish music works
  1. Tez No: 739320
  2. Yazar: YAKUP ESENBOĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sanat Tarihi, Music, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Mûsikîsi, Türk Din Mûsikîsi, Sivas, Selahaddin Eyyübi Işıksal, Resim Sanatı, Turkish Music, Turkish Religious Music, Sivas, Selahaddin Eyyübi Işıksal, Painting
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmamızda klasik Türk mûsikîsinin ve Türk din mûsikîsinin Sivas ilindeki öncülerinden sayılan Selahaddin Eyyübi Işıksal'ın hayatı ve eserleri, genel olarak Türk mûsikîsine katkıları ve bestelerinin incelenmesi konu alınmıştır. Yaptığımız araştırmalar sonucunda Sivas'ta mûsikî çalışmaları ile önemli izler bırakan Işıksal'ın, burada yetişmiş çoğu müzisyenin hocası ve Türk din mûsikîsi alanında hocalık yapmış bir kişi olmasına rağmen akademik bir çalışmaya konu olmaması bizi bu çalışmayı yapmaya sevk etmiştir. Kendisiyle görüşmelerimiz sonucunda hayatına dair elde ettiğimiz dokümanlar, bestelediği eserlerin notaları, kendisi tarafından seçilen bazı resimleri bize bu çalışmamızda büyük bir kaynak sağlamıştır. Ayrıca bu çalışmada kendisinin ailesinden, eğitim hayatından, dergilerde yazdığı makalelerden, yetiştirdiği öğrencilerden bahsedilmiş, bestelediği eserlerin müzikal açıdan analizi de sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the life and works of Selahaddin Eyyübi Işıksal, who is considered one of the pioneers of classical Turkish music and Turkish religious music in Sivas, his contributions to Turkish music in general and his compositions are discussed. As a result of our research, Işıksal, who left important traces with his musical studies in Sivas, was not the subject of an academic study, although he was the teacher of many musicians who grew up here and a teacher in the field of Turkish religious music, which prompted us to do this study. The documents we obtained about his life as a result of our meetings with him, the notes of the works he composed, and some of the pictures chosen by him provided us with a great resource in this study. In addition, in this study, his family, education life, the articles he wrote in magazines, the students he trained were mentioned, and the musical analysis of the works he composed was presented.