Reküperatör (eşanjör) mekanizması tasarımı
Recuperator (heat exchanger) mechanism design
- Tez No: 739426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FEVZİ SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Hermatik, Reküperatör, Isı Transferi, Atık Gaz, Plakalı Eşanjör, Hermetic, Recuperator, Heat transfer, Waste Gas, Plate Heat Exchanger
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada Hermatik kombilerde açığa çıkan yanmış gazı kullanmak üzere bir reküperatör tasarlanmıştır. Sayısal analizler ANSYS programı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Reküperatör kendi içerisinde iki adet giriş ve iki adet çıkış olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu sistem bir adet sıcak atık gaz (giriş), bir adet soğuk kullanım suyu (giriş), bir adet sıcak atık gaz (çıkış) ve bir adet sıcak kullanım suyu (çıkış) olacak şekilde dizayn edilmiştir. Yapılan tasarımda ısı transfer etkileri de göz önünde bulundurularak malzeme seçimi yapılmıştır. Reküperatör içerisinde 22 adet plaka mevcut olup bu plakalar alüminyum malzemeden yapılmıştır. Sistem kapalı sistem olarak tasarlanıp dış kısmına bir plastik malzemeden kılıf yapılması ön görülmüştür. Bu sayede ısı kayıplarının daha fazla azaltılması amaçlanmıştır. Yapılan tasarım sayesinde atık gaz ile kullanım suyunun ön ısıtması gerçekleştirilecektir. Sayısal analiz sonuçlarına göre, yapılan tasarımla sıcak atık gazdan kullanım suyuna doğru transfer edilen ısı miktarı artmış olup kullanım suyunun ortalama sıcaklığının 5°C kadar yükseldiği tespit edilmiştir. Ayrıca gaz tüketiminde %4 oranında iyileşme sağlanmıştır. Çalışma sırasında plaka sayıları da arttırılmış ve plaka sayısının artırılması ile kullanım suyunun sıcaklığının doğru orantılı şekilde arttığı görülmüştür. Plakalar arası mesafe değiştiğinde ise kullanım suyunun sıcaklık değerinin ters orantılı şekilde azaldığı saptanmıştır. Yapılan tasarımın hem kullanıcıya enerji tasarrufu sağlayacağı hem de Türkiye ekonomisine katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study a recuperator has been designed to use the burnt gas released in Hermetic combi boilers. Numerical analysis has been carried out through the ANSYS program. The recuperator has been designed to have two inputs and two outputs. This system is designed to have one hot waste gas (inlet), one cold domestic water (inlet), one hot waste gas (outlet), and one hot domestic water (outlet). There are 22 plates in the recuperator, and these plates are made of aluminum material. The system is designed as a closed system, and a plastic sheath is provided on the outside. In this way, it is aimed to reduce heat losses further. With the design made, the domestic water can be preheated by the waste gas. According to the numerical analysis results based on the design, the amount of heat transferred from the hot waste gas to the domestic water has increased, and it has been determined that the average temperature of the domestic water has increased by 5 °C. In addition, 4% improvement has been achieved in gas consumption. During the study, the number of plates was also increased, and it was observed that the temperature of the domestic water increased in direct proportion by increasing the number of plates. When the distance between the plates changes, it has been determined that the temperature value of the domestic water decreases inversely. It is thought that the design will both provide energy savings to the user and contribute to the Turkish economy.