Primary school Turkish-English teachers' perceptions towards online teaching process: Challenges and experiences
İlkokul Türk-İngilizce öğretmenlerinin çevrimiçi öğretime yönelik algıları: Zorluklar ve deneyimler
  1. Tez No: 739528
  2. Yazar: GÖZDE SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖYKÜ DULUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi Öğretim, Çevrimiçi Öğretim Deneyimleri, Çevrimiçi Öğretime Adaptasyon, İlkokul İngilizce Öğretmenleri, Çevrimiçi Eğitim, Engeller, Avantajlar, Online Teaching, Online Teaching Experiences, Adaptation to Online Teaching, Primary School English Teachers, Online Education, Barriers, Incentives
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
COVID-19 pandemisi dünya genelindeki tüm ulusların sosyo-ekonomik politikalarını etkilemiştir. Dünya çapında eğitimin sürekliliğini sağlamak için, çevrimiçi öğretim, okulların yaklaşımlarından biri olarak ortaya çıkmıştır. Ancak çevrimiçi öğretim, sayısız avantajının yanı sıra birçok zorluğu da beraberinde getirdi. Hem eğitim programının hem de öğretimin koşullara iyi bir şekilde uyarlanması gerekiyordu. Bu hızlı geçişten etkilenen gruplardan biri ise online eğitimi deneyimleyen ve ilkokul öğrencilerine eğitim veren ilkokul İngilizce öğretmenleri oldu. Bu yüzden, bu araştırma İlkokul Türk-İngilizce öğretmenlerinin çevrimçi eğitime yönelik algılarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma aynı zamanda öğretmenlerin tutumlarını, eğitim teknolojileri deneyimlerini, çevrimiçi öğretime yönelik algılanan engelleri ve avantajları derinlemesine anlamamızı sağlamaktadır. Katılımcılar, Türkiye'deki çeşitli özel okullardan 10 erkek (%10,5) ve 85 kadın (%89,5) olmak üzere 95 ilkokul İngilizce öğretmenini kapsamaktadır. Nicel veriler Moukali'nin (2012) anketi üzerinden toplanmıştır; yazardan alınan özel izin ile bu anket 'Harmanlanmış Öğrenme' konseptinden 'Çevrimiçi Öğretim' konseptine uyarlanmıştır. Veri, SPSS sisteminde tanımlayıcı istatistikler, tek-yönlü ANOVA ve independent t-test ile analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkanlar şunlardır: İlkokul İngilizce öğretmenleri, beş puanlık likert ölçeğinde, çevrimiçi öğretime yönelik olumlu tutuma sahiptir (M=3.40) ancak birkaçı (N=22) çevrimiçi öğretim ilkokul öğrencilerine etkili bir öğrenme süreci sağlamadığı için, çevrimiçi öğretimi bir engel olarak belirtmiştir (M=2.85, SD=1.37). Buna ek olarak, katılımcıların yarısından fazlası (N=46) çevrimiçi öğretimin onların teknoloji temelli becerilerini desteklediğini belirtmiştir (M=4.02, SD=1.06). Öğretmenlerin yaşları ve çevrimiçi öğretime yönelik tutumları arasında (F(2, 91)=.542, p=.586); çevrimiçi öğretimde yaş ve algıladıkları engeller arasında (F(2, 91)=.410, p=.665) istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Ayrıca yaş ve öğretmenlerin eğitim teknolojisi deneyimleri (F(2, 91)=.542, p=.584) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Buna ek olarak, İngilizce öğretmenliği (ELT) mezunları ile İngiliz dili ve edebiyatı mezunları arasında tutum (t(73)=-0.39, p=0.493); engeller (t(73)=-0.88, p= 111); ve çevrimiçi öğretime yönelik teşvikler (t(73)=.179, p=493) açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic has influenced the socio-economic policies of nations around the world. To provide continuity of education, online teaching has appeared as one of the approaches in schools around the world. However, online teaching brought many challenges besides its numerous advantages. Both curriculum and instruction are required to be well adapted to the circumstances. One group of teachers who have been affected by this rapid transition was primary school English teachers due to dealing with online teaching and primary level students. Therefore, this research aims to gain insight into the perceptions of the primary school Turkish citizen-English Teachers towards online teaching. This research also aims to provide deeper understanding on teachers' attitudes, their experience with educational technologies as well as their perceived barriers and incentives towards online teaching. Participants were 95 primary school English teachers consisting of 10 males (10.5%) and 85 females (89.5%) from several private schools in Turkey. Quantitative data was collected by a questionnaire (Moukali, 2012) which was adapted from its 'Blended Learning' origin into 'Online Teaching' via special permission (Appendix C) from the author. Data analyses involved descriptive statistics, one-way ANOVA and independent t-test conducted in Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). The results of this study revealed that: Primary school English teachers had positive attitudes towards online teaching (M=3.40, SD=1.17) on a five-point Likert scale although few (N=22) reported online teaching as a barrier since it did not provide an effective language learning process for primary school students (M=2.85, SD=1.37). In addition to this, more than half of the participants (N=46) stated that online teaching supported their technology-based skills (M=4.02, SD=1.06). There was not found a statistically significant difference between age groups of the participants' attitudes towards online teaching (F(2, 91)=.542, p=.586) and their perceived barriers in online teaching (F(2, 91)=.410, p=.665). Age groups of participants (20-30, 31-40, 41-50) also did not show any statistically significant differences in participants' educational technology experiences (F(2, 91)=.542, p=.584). Moreover, there was no statistically significant difference between English Language Teaching (ELT) graduates and English Literature graduates in terms of their attitudes (t(73)=-0.39, p=0.493), barriers (t(73)=-0.88, p=.111) and incentives (t(73)=.179, p=493) towards online teaching.