Hatay ilinde halk elinde yetiştirilen mandalarda sığır herpesvirus tip 4 (BOHV-4) enfeksiyonunun serolojik ve virolojik olarak araştırılması
Serological and virological investigation of bovine herpesvirus type 4 (BOHV-4) infection in privately owned water buffaloes in hatay province
  1. Tez No: 739619
  2. Yazar: KEMAL GÜREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL SOYDAL ATASEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antikor, Sığır Herpesvirus Tip 4 (BoHV-4), ELISA, Manda, Antibody, Bovine Herpesvirus Tip 4 (BoHV-4), ELISA, Water Buffalo
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Hatay ili Kırıkhan ilçesinde halk elinde yetiştirilen 18 adet aile tipi işletmelerdeki sağlıklı görünüşlü 3 aylıktan büyük 150 adet mandadan tesadüfi örnekleme yoluyla serum ve 100 adet genital sıvap örneklendi. Araştırmada örneklenen 150 mandadan 65 adedinde (%43,0) BoHV-4 spesifik antikor varlığı saptandı. Genel olarak işletme düzeyindeki seropozitiflik oranları %0-100 arasında belirlendi. Seropozitiflik oranları yetiştirme tiplerine göre karma yetiştiricilik yapan işletmelerde %10-100, sadece manda yetiştiriciliği yapılan işletmelerde ise %0-100 arasında tespit edilmiştir. Örneklenen hayvanlardan 36 dişi (%43,9) ve 29 erkek hayvanda (%42,0) virus spesifik antikor varlığı saptandı. Yaş gruplarına göre ise 3-6 aylık yaşlılarda 17 (%48,6) ve 6 aylıktan büyük mandaların 48 (%41,7) adedinde seropozitiflik tespit edildi. Örneklenen serumların % pozitivite değerlerinin frekansının +1 düzeyinde yüksek olduğu belirlendi. Bulgular neticesinde, ülkemizde farklı bir ruminant türü olan mandalarda da BoHV-4 enfeksiyonunun prevalansının yüksek olduğu saptanmış olup, BoHV-4 enfeksiyonunun ruminant popülasyonlarındaki epidemiyolojik dinamiklerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak gelecekteki büyük ölçekli epidemiyolojik çalışmalara rehber olacaktır.
Özet (Çeviri)
A total of 150 sera and 100 genital swabs were sampled from healthy-appeared water buffaloes aged older than 3 months in 18 private farms in Kırıkhan, Hatay province. BoHV-4 specific antibodies were detected in 65 (43.0%) of 150 water buffaloes here sampled. In general, the seropositivity rates at the enterprise level were determined between 0-100%. According to the breeding types, seropositivity rates varied between 10-100% in mixed-breeding enterprises, and between 0-100% in enterprises engaged in only water buffalo breeding. The presence of virus-specific antibodies was demonstrated in 36 female (43.9%) and 29 male animals (42.0%) from the sampled animals. According to age groups, seropositivity was detected in 17 (48.6%) buffaloes aged 3-6 months and 48 (41.7%) buffaloes older than 6 months. In general, it was determined that the frequency of % positivity values of the sampled sera was high at the level of +1. The findings showed that the prevalence of BoHV-4 infection was high in water buffaloes as a different ruminant species in Turkey, and this research will guide future large-scale epidemiological studies, which will provide a better understanding of the epidemiological dynamics of BoHV-4 infection in ruminant populations.