Geleneksel ve dijital ölçü teknikleri kullanılarak üretilen monolitik kuronların kenar ve iç uyumlarının karşılaştırılması
Comparison of marginal and internal adaptation in the monolithic crowns produced using traditional and digital impression techniques
  1. Tez No: 739652
  2. Yazar: HİLAL OK BOSTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİT MELİH ATEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Monolitik kuron, Kenar ve İç uyum, Sabit protezler
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; sabit protetik restorasyonların üretiminde kullanılan farklı ölçü teknikleri ve monolitik yapıdaki malzemelerin restorasyonların kenar ve iç uyumuna etkisini araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Ana modeli temsil etmesi amacıyla fantom model üzerinde 11 numaralı diş kesim prensipleri doğrultusunda prepare edildi. Bu ana model üzerinden iki farklı ölçü tekniği kullanılarak üç farklı malzemeden monolitik esaslı kuronlar üretildi. Her bir malzeme grubundan 20'şer adet olmak üzere toplam 60 adet monolitik kuron üretildi. Grup 1; Geleneksel silikon ölçü kullanarak üretilen monolitik zirkonyum kuron. Grup 2; Geleneksel silikon ölçü kullanarak üretilen lösit içerikli cam seramik kuron. Grup 3; Geleneksel silikon ölçü kullanarak üretilen lityum disilikat içerikli cam seramik kuron. Grup 4; dijital ölçü kullanarak üretilen monolitik zirkonyum kuron. Grup 5; dijital ölçü kullanarak üretilen lösit içerikli cam seramik kuron. Grup 6; dijital ölçü kullanarak üretilen lityum disilikat içerikli cam seramik kuron. Örneklerin kenar ve iç uyumunu değerlendirmek için silikon replika tekniği kullanıldı. Kuronların kenar ve iç uyum değerlendirmeleri stereomikroskop kullanılarak yapıldı. Bu görüntüler üzerinden yapılan ölçümlerden elde edilen kenar ve iç uyum değerleri için gruplar arası karşılaştırmalar iki yönlü ANOVA testi ve Tukey's Post Hoc testi (çoklu karşılaştırma testi) ile gerçekleştirildi. Sonuçlar p˂0.05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Çalışma sonuçlarına göre, lityum disilikat kuronların kenar uyumu ölçü tekniğinden istatistiksel olarak anlamlı derecede etkilenirken (p˂0.05), monolitik zirkonyum ve lösit kuronların kenar uyumu ölçü tekniğinden etkilenmemiştir (p˃0.05). Monolitik zirkonyum kuronların iç uyumu ölçü tekniğinden istatistiksel olarak anlamlı derecede etkilenirken (p˂0.05), lityum disilikat ve lösit kuronların iç uyumu ölçü tekniğinden etkilenmemiştir (p˃0.05). Sonuç: Geleneksel ve dijital ölçü ile üretilen tüm monolitik kuronların kenar ve iç uyum değerlerinin literatürde kabul edilen klinik sınır değerler içinde olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to compare the marginal fit and internal adaptation of monolithic crowns produced different impression techniques in fixed dentures Material and Method: In order to exemplify the main model, tooth number 11 was prepared on the phantom model in accordance with the cutting principles. Monolithic crowns were produced from three different materials using two different impression techniques on this main model. A total of 60 monolithic crowns were produced, 20 from each material group. Group 1; Monolithic zirconium crown manufactured using conventional silicone impressions. Group 2; Leucite-containing glass-ceramic crown produced using conventional silicone impressions. Group 3; Lithium disilicate-containing glass-ceramic crown manufactured using conventional silicone impressions. Group 4; Monolithic zirconium crown manufactured using digital impressions. Group 5; Leucite-containing glass-ceramic crown produced using digital impressions. Group 6; Lithium disilicate-containing glass-ceramic crown manufactured using digital impressions. The silicone replica technique was implemented so as to evaluate the marginal and internal adaptation of the frameworks. The measurements for evaluation was carried out by a stereomicroscope (at ×20 magnification). An intergroup comparison was made in concern with the marginal and internal gap obtained from the photomicrographs. Intergroup comparisons were made by using two-way ANOVA test and Tukey's Post Hoc Test (multiple comparison test). As for the differences between the teeth, Independent T Test was carried out.