Çalışma saatinin sağlık üzerine etkilerine dair bir çalışma
A study on the effects of working hours on health
- Tez No: 739698
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ANIL MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Çalışma saatleri, depresyon ve yaşlılık, Working hours, depression and old age
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Depresyon, yaygın, yüksek tekrarlama riski ve şiddetinde artışlar yaşanılabilen insanlık tarihi kadar eski psikolojik bir rahatsızlıktır. Depresyon, insanların sosyal işlevselliklerinin azalmasına ve bunun sonucunda kişinin iş ve özel yaşamında ciddi olumsuzluklar yaşamalarına sebep olmaktadır. Uzun saatler çalışmak bireyde yorgunluğa sebep olmaktadır. Bu yorgunluk işle ilgili olumsuz duygulara ve bu duygular da depresyona dönüşebilmektedir. Amerika Bileşik Devletleri'nde yaşlı bireylerde çalışma saatleri ile depresyon üzerine yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Boylamsal bir takip çalışması ile nedensellikle ilgili kesin sonuçlar sağlanabilecektir. Bu çalışmada Amerika Bileşik Devletleri'nde elli yaş üstü bireyleri içeren, 1992 yılında başlayan ve her iki yılda bir veri toplanmakta olan Health and Retirement Study(HRS) veri seti kullanılmaktadır. Ekonometrik analiz için 1992'den 2018'e kadar 14 HRS dalgası incelenmiştir. 129.495 birey- yıl örneklemle yapılan analizde çalışma saati sürekli değişkenleri oluşturulmuştur. Cox Regresyon ile analiz yapılmıştır. Yapılan ekonometrik analizler sonucunda, bireylerin çalışma saatlerindeki artışın, depresyona yakalanma ihtimalini azalttığı bulunmuştur ve bu sonuçlar istatiksel olarak anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
Depression is a common psychological disorder as old as human history, with a high risk of recurrence and increased severity. Depression, which is one of the oldest psychological disorders known from the beginning of human history to the present, causes people's social functionality to decrease and as a result, they experience serious negative effects in their business and private life. Working long hours causes fatigue in the individual. This fatigue can turn into negative emotions related to work and these emotions can turn into depression. There are no studies on working hours and depression in elderly individuals in the United States. A longitudinal follow-up study will provide definitive conclusions about causality. In this study, the Health and Retirement Study (HRS) dataset, which includes individuals over the age of fifty in the United States, started in 1992 and is collected every two years, is used. For econometric analysis, 14 HRS waves were examined from 1992 to 2018. Continuous variables of working hours were formed in the analysis made with a sample of 129,495 individual- years. Analysis was done with Cox Regression method. As a result of the econometric analyzes, it was found that the increase in the working hours of the individuals decreased the probability of depression and these results were statistically significant.