Primer akciğer tümörü olan beyin metastazlı olgularda beyin difüzyon mrg'nin tanıya katkısı.
The contribution of diffusion weighted mri in patients who have primary lung tumor with brain metastasis
  1. Tez No: 739783
  2. Yazar: MUSTAFA DEVRAN AYBAR
  3. Danışmanlar: UZMAN YEŞİM KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: MRG, DAG, ADC, akciğer kanseri, metastaz, metastatik beyin tümörü
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyasyon Bilim ve Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmada birincil akciğer tümörü olan beyin metastazlı olgularda beyin DAG ve hesaplanan ADC değerlerinin tanıya katkısını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: S.B. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniğine 2009 ve 2011 tarihleri arasında, birincil akciğer kanseri ön tanısıyla başvuran, yaş ortalaması 59.35±9.364 olan 71 olgu (9 kadın, 62 erkek) çalışmaya dahil edildi. Olgulara konvansiyonel MRG sekanslarına ek olarak, b-değeri 1000 s/mm² ile SE-EPG sekansı kullanılarak DAG yapıldı. Olgular görüntü arşivleme ve iletişim sistemi (PACS) kullanılarak geriye dönük olarak tarandı. DAG ve ADC görüntüleri için görsel ve sayısal değerlendirmeler yapıldı. İstatistik paket programı kullanılarak veriler değerlendirildi ve p0.05). Ancak metastatik lezyonlarla beyin parankimi DAG değerleri arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmıştır (p0.05). Sonuçlar: Metastatik lezyonların bazılarında DAG incelemede diğer malign beyin tümörlerinde olduğu gibi difüzyon kısıtlanması izlenmekle birlikte DAG'de bu tümörler için değişken Sİ görülmektedir. Bu nedenle DAG ve ADC görünümlerine bakarak sadece görsel değerlendirmeyle metastatik lezyonları ayırt edemeyiz. Metastatik lezyonları DAG/ADC değerleriyle normal beyin parankiminden ayırt edebiliriz. DAG ve ADC değerleriyle, metastatik tümörlerle birincil histolojileri arasında bir uyum bulunmamıştır. Bu değerlere bakılarak birincil histolojilerine göre metastatik tümörleri ayırt etmek güçtür. Daha çok olgunun dahil edileceği ve ortak sekans özellikleriyle yapılacak ileri çalışmalarda daha doğru sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study is to evaluate the contribution of diffusion weighted MRI and measured ADC values in patients who have primary lung tumor with brain metastasis. Materials and Methods: : 71 patients with mean age of 59.35±9.364 (62 females, 9 males) admitted Istanbul Training and Research Hospital, Radiology Clinic between the dates 2009 to 2011, with the diagnosis of primary lung cancer, were included in the study. In addition to conventional MRI sequences, b-value 1000 s/mm² with the DWI was performed using the SE-EPI sequence. The patients were retrospectively evaluated by using picture archiving and communication system (PACS). DWI and ADC images were evaluated qualitatively and quantitatively. The data was then evaluated by using the statistical package program, and p0.05). But there was significant statistical difference between metastatic lesions and normal brain parenchyma (p0.05).